Стартира кампания за закупуване на мобилен пункт за кръводаряване за Пловдив. Автомобилът е оборудван с необходимата апаратура и всички санитарни пособия, за да достигне близо до хората и да увеличи броя на безвъзмездни кръводарители.

От началото на 2024г. до момента близо 17 000 души са дарили кръв в петте областi на Районния център, което е в 1000 повече спрямо миналата година. Само чрез изнесени пунктове в Пловдив броят на кръводарителите се е увеличил с 500.

„В районния център в Пловдив имаме най-много реализирани мобилни екипи в цялата страна. Целта ни е да се сдобием с още един мобилен пункт, с който да можем да пътуваме и да достигаме до повече хора. Така ще увеличим броя на безвъзмездни кръводарители. Така ще можем да помогнем и на нуждаещи се не само в региона, но и в цяла България.“, заяви по време на брифинг директорът на кръвния център в Пловдив д-р Янко Янков.

РЦТХ-Пловдив разполага с два мобилни пункта – един товарен бус, закупен през 2008г. и пригоден, за да изпълнява тези функции. Другият е дарен от Министерство на здравеопазването, но неговият капацитет е малък, допълва директорът.

„Новият автомобил, който ще бъде закупен от каузата, разполага с нужните санитарни условия, за да осигури удобство и комфорт на кръводарителите. Той ще побира до трима санитари“, коментира още д-р Янков. Той разполага с климатици за стопляне и охлаждане, специална настилка с йони, която осигурява дезинфекция, кожени кресла, регулиращи се при нужда да осигурят легло на кръводарител. Ще се използва и за останалите области от региона – Смолян, Пазарджик, Хасково и Кърджали.

До момента в България има само един такъв – във Варна, обяви създателят на благотворителната организация Владислав Николов. Средствата за закупуването му, възлизащи на сума между 150 000лв-170 000лв., ще се събират от сдружение „Аз Вярвам и Помагам“. Организацията е създадена през 2015 година с идеята да даряват медицинска апаратура в помощ на най-малките нуждаещи се.

Най-големият ни успех постигнахме през 2023г., когато закупихме и дарихме първата за Варна специализиране детска неонатална линейка. Тя може да се модифицира и използва и за други спешни случаи. До момента е участвала в над 3000 случая и е изминала десетки хиляди километри. Решихме, че е време да обърнем внимание на друга кауза, която смятаме за важна – кръводаряването, което в България не е достатъчно популярно“, споделя Николов.

Той казва, че мобилната линейка е повишила интереса към кръводаряването. „Във Варна правят вече много изнесени акции по кръводаряване. Искахме да разпространим мисията в цяла България, а към Пловдив имаме сантиментална връзка и искахме тук да е вторият автомобил“, допълни Николов.

Всеки желаещ, може да направи парично дарение по банковата сметка на организацията „Аз Вярвам и Дарявам“. Освен с индивидуални дарения, средства ще се набират и чрез продукти с кауза, които могат да бъдат закупени в масовата мрежа. 

През 2022г. пуснахме „Вода с кауза“. От всяка закупена бутилка, се отделят по 5 стотинки. Вече имаме на пазара солети, тениски, други хранителни продукти и дори пица с кауза. Миналата година една от компаниите, с които партнираме, успя да ни дари 60 000лв. само от събрани стотинки. Идеята ни е бизнесите да могат да се включат към инициативата, като отделят малка сума след продажбата на тези продукти“, коментира още Владислав Николов.

Той апелира големи и малки бизнеси, компании и доставчици на услуги, които желаят да се включат в инициатива, да се свържат с тях през официалния сайт на сдружението „Аз Вярвам и Помагам“.