Военните действия в Рафах и южната част на ивицата Газа продължават въпреки съобщението на израелските военни от неделя за тактически паузи в операциите, за да се даде възможност за достъп на хуманитарна помощ, заяви днес пред репортери ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Филип Лазарини, предаде Ройтерс.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху вчера разкритикува обявените от военните планове за провеждане на ежедневни паузи в боевете по един от основните пътища към палестинския анклав, съобщава БТА.

Лазарини, генерален комисар на главния доставчик на хуманитарна помощ за Газа, заяви, че не е имало пауза в боевете.

"Имаше информация, че такова решение е било взето, но на политическо ниво се казва, че няма такова решение", заяви Лазарини на пресконференция. "Така че за момента мога да ви кажа, че военните действия продължават в Рафах и в южната част на Газа. И че в оперативен план все още нищо не се е променило."

Израелските военни заявиха днес, че силите им продължават целенасочени операции, основани на разузнаване, в Рафах, които включват близки боеве с бойци на "Хамас" и изземване и унищожаване на оръжия.

През уикенда израелските военни бяха обявили ежедневните паузи от 05:00 ч. по Гринуич до 16:00 ч. по Гринуич в района от Керем Шалом в южната част на Израел до пътя Салах ад Дин и след това на север. По-късно армията на Израел уточни, че нормалните й операции в Рафах ще продължат.

Междувременно Ройтерс съобщава, че местни жители заявяват, че израелските сили навлизат все по-дълбоко в централните и западните райони на Рафах, което е придружено от тежки съпътстващи сражения. Въоръжени групи, водени от "Хамас", са водили близък бой в лагера Ал-Шабура в центъра на Рафах, според местни жители, които съобщават, че непрекъснато се чуват звуци от експлозии и стрелба.