Мащабна е била разкритата схема за трафик на нелегални мигранти, а задържаните са 7 лица от цялата страна. Един от тях е хванат в Пловдив, докато превозва 11 граждани на Афганистан. Това заявиха на извънреден брифинг от прокуратурата в Пловдив. В него взеха участие Районният прокурор на Пловдив Петър Петров, Димитър Костов, който е  наблюдаващ прокурор по делото , Мариян Митков - началник - отдел 11 при ГД БОП и Иван Куков от отдел 11 при ГД БОП. 

Групата е оперирала в такъв състав от около година, като всеки е имал разпределена роля. Арестите са извършени на 14-ти юни, а към този момент 6 от задържаните са с наложени от съда мярка „задържане под стража”. Седмият задържан е жена, от афганистнаски произход, която е пусната "домашен арест”, с гривна, за да се грижи за малкото си дете. Тя е осъждана условно за същото престъпление. Групата е натоварвала мигрантите от границата с Турция, а крайната точка е била тази със Сърбия, като двама от задържаните са сръбски граждани.

„Бяха положени много усилия, докато разкрием ролята на всеки един в схемата. Има задържани на територията на цялата страна. Едно от тези лица беше задържано в Пловдив, именно в момент на нелегално превозване на 11 афганистански граждани, които му заплатили всеки по 3 хиляди евро за превоза.През изминалите три дни бяха извършени изключително много действия по разследването, има събрани много доказателства, установени бяха и няколко автомобила , един от които ТИР.  Те са били подготвяни за предстоящ трафик на афганистански граждани. Така са осуетени множество предстоящи трансфери” , това каза прокурор Петър Петров.

Въз основа на тези доказателства лицата са били привлечени към наказателна отговорност, а досъдебното производство е било образувано преди повече от година, като разследването е било съвместно с ГД БОП София, пловдивската полиция, ГД БОП Пловдив и прокуратурата. Част от действията са извършени в координация с Европол.

„Двама от задържаните са сръбски граждани на 23 и 22 години. Четирима от тях на  40, 35 ,40 и 43 години българи, а последната на 30 години е българка от афганистански произход. Шестима от тях са  неосъждани с изключение на последното лице. Ролите са разпределяни през територията на България до външна граница, като едно от лицата е контактувало с афганистанците, а другите са отговаряли за логистиката и комуникацията между шофьорите”, допълни наблюдаващият прокурор по делото.

Относно задържането, няколко думи каза и Мариян Митков - началник - отдел 11 при ГД БОП. Той благодари за съвместната и успешна работа, като допълни, че са имали информация за въпросното лице задържано край Пловдив.

В хода на извършените мероприятия, на конкретната дата получихме данни относно конкретния автомобил, който ще извърши маршрута на 11-те лица. Създадохме бърза организация за спирането му и извършването на проверка," каза Мариян Митков.

Автомобилът е спрян на 116 км. на АМ „Тракия”, като вътре са установени и незаконно преминалите страната, които буквално са били натрупани и затова едно от обвиненията е – „С начин опасен за живота на превозваните лица”. Митков отбеляза още, че по отношението на останалите лица, на територията на София са били извършени претърсвания и изземвания на 3 адреса. От автомобили са били иззети вещи, които са били съпричастни  към престъпната дейност. Тази организация е доста сериозна, много преднамерено и точно е извършвано всичко”, категоричен е началникът на отдел 11 при ГД БОП.

От прокуратурата допълниха, че задържаните лица са от София и Хасково, а пловдивчани няма. Жената участвала в схемата също е софиянка.

Предвиденото наказание е "лишаване от свобода" от 2 до 10 години, както и глоба от 5000 до 20 000 лева.