Пловдивският митрополит Николай откри изложбата "Из църковното минало на Пловдивската света митрополия", част от фестивала "Лято в Стария град", с тържествен молебен в църквата "Св. Димитър Солунски". Експозицията включва непоказвани досега артефакти. Сред тях са Водосветен кръст с поставка с гравиран надпис „† Пловдивски митрополит Максим“, принадлежал на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Максим (1906-1938 г.), Архиерейска корона (митра) от края на XVIII - началото на XIX в., Потир (чаша) с гравирана датировка от 1659 г. и ктиторски надпис на дарителите му. Датировката съвпада със служението на Негово високопреосвещенство Филипополския митрополит Гавриил (1636-1673 г.). Друг интересен експонат е Архиерейски жезъл с гравирана датировка 1784 г., принадлежал на Негово Високопреосвещенство Филипополския митрополит Кирил, който е управлявал епархията в периода 1780-1808 г.

" Радвам се, че представянето на Стария Пловдив организаторите са решили да започне с представяне на духовната култура, на църковното изкуство на нашия град. И това е твърде важно, защото църковното изкуство е отражение на действието на Светия дух в този град. А Светият дух действа 2000 години тук. Първият, филипополският епископ и покровител на нашия град свети апостол Ерм, е основал първата християнска община. Поставен е за първи епископ не от кого да е, а от апостол Павел. И 2 хилядолетия църковният живот в този град не е прекъсвал. Особено значение в църковния живот има църковното изкуство. Какво е нашата българска, а и световната култура без християнското изкуство. 

Той допълни, че фестивалът "Лято в Стария град" е полезен, защото доказва, че има какво да покажем не само на чужденците, но и ние да си припомним "в какво се състои кореновата система на нашата нация". А тя тръгва от православната вяра, от писмеността, съхранена в множеството богослужебни книги. Именно затова с радост Пловдивската митрополия е възприела участието си в инициативата на агенция "Антракт" и със съдействието на Община Пловидв. 

"Ние експонирахме подобаващо част от духовната съкровищница на Пловдивската света митрополия, която е древна апостолска катедра, в която Светият дух се е проявил", каза още митрополит Николай и припомни, че въпреки трудностите, през които българският народ и църквата ни са преминали, част от православните съкровища са се съхранили и до днес. И е щастие, че могат да бъдат представяни както пред българите, така и пред чужденците. 

Митрополитът благодари и на екипа на Пловдивската митрополия д-р Делян Тодев, йеромонах Петър Еремеев и свещеноиконом Емил Паралингов, които подбраха експонатите в изложба.

"Щастлив съм, че днес сме се събрали  тук, за да дадем началото на мащабния фестивал „Лято в Стария град”, който ще продължи три месеца. Партньорството ни с Пловдивската митрополия  с личната благословия на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай ще даде шанс на посетителите да видят част от съкровищницата на Пловдивската митрополия. В продължение на месец храмът „Св. Димитър Солунски Чудотворец” ще бъде отворен, а в него са представени безценни артефакти. Те са част от историческата тъкан на нашия град, от неговата вяра и култура и е безценен дар, че могат да бъдат видени. Фестивалната програма продължава с изложби ателиета, куизове, турове из Стария град, танци на открито, концерти – богата програма, която всеки желаещ може да посети. Събитията са с вход свободен. Организатор е агенция  „Антракт” с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Фестивалът е част от Културния календар на града и сме щастливи, че в партньорство с Общината ще направим събитийния живот още по-богат. Очакваме с нетърпение срещата с публиката и сме сигурни, че ще се забавляват от сърце. Насладете се на изложбата „Из църковното минало на Пловдивската света митрополия”, която – надяваме се, ще бъде едно от събитията на годината", каза от името на организаторите Илиян Велков.

След него своите поздравления към екипа на Пловдивската митрополия, агенция "Антракт" и Община Пловдив и от името на кмета Костадин Димитров отправи зам.-кметът Савина Петкова.

На изложбата присъстваха областният управител на Пловдивска област инж. д-р Илия Зюмбилев, зам.-кметът на Пловдив Савина Петкова, народният представител Радомир Чолаков, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, зам.-кметът на район „Централен“ Румяна Толова, кметът на район „Източен“ Емил Русинов, кметът на район „Тракия“ Георги Гатев, Димитър Георгиев – ктитор на храмове, общественици и почитатели на изкуството.

Фестивалът "Лято в Стария град" се организира от агенция "Антракт" с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Форумът е част от Културния календар на града за 2024 г. и ще продължи с множество събития до края на август.