Опустошителна градушка премина през Шипка, стотици къщи са понесли щети. Стотици са къщите с покриви, които са за подмяна. Убити са щъркели, както и животни от ферма. Унищожени са стотици декари със земеделска продукция. Според кмета Василка Панайотова щетите ще бъдат описвани дълго време.

"Кметството, пенсионерския клуб, детската градина, училището, Шипченския манастир, много сгради са пострадали. Ще са нужни милиони за възстановяването. Беше направен опит за измама с ремонт на покриви, имаше огромно струпване на хора, които уж искаха да помогнат, затова извиках Жандармерията. Дойдоха коли с чужда регистрация, мними майстори", обясни тя пред Нова телевизия.

Огромни щети е понесла и сградата на Народно читалище „Светлина – 1861“ в Шипка. Това каза пред журналисти председателят на културния институт Татяна Косекова. Тя посочи, че и преди това покривът на сградата е бил в недобро състояние, но след силната градушка има потрошени керемиди и огромен разлив – в двете помещения на галерията и във вътрешното пространство плочата е изцяло пропита с вода. 

"Покривът на читалището буквално го няма. Заваля отново дъжд и влиза директно в сградата. Единственото сухо място е библиотеката, дървената констукция обаче е силно компрометирана. 

В Чирпанлиевата къща проблем с електричеството няма, но влагата расте, което унищожава артефакти и документи. 

През изминалата седмица бури връхлетяха Централна България. Равносметката - населени места без електричество, съборени дървета, десетки автомобили и стотици къщи с щети.