Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Пазарджик, с което на обвиняемия С. Б. е отказана промяна на мярката му за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 12.04.2024 г. на път 11-37, при полицейска проверка, при условията на опасен рецидив, без надлежно разрешение, е държал в себе си с цел разпространение амфетамин с брутно тегло 91,9 грама. С ново Постановление от 08.05.2024 г. обвинението е прецизирано като е посочено, че се касае за 89,72 гр. наркотично вещество. Квалификацията на деянието е останала същата. Престъплението, за което е привлечен като обвиняем се явява тежко умишлено престъпление.

Защитникът на обвиняемия предостави решение на ТЕЛК за майката на С. Б., която се нуждае от неговата подкрепа и грижи заради влошеното й здравословно състояние. Освен това адвокатът изрази съмнение в идентичността между откритото и изследваното високорисково наркотично вещество, заради намалялото с 2 грама тегло на амфетамина.

Прокурорът заяви, че няма ново настъпили обстоятелства по делото, които да обуславят промяна на мярката за неотклонение на С. Б. в по-лека. Става дума за немалко количество амфетамини, а обвиняемият е излежал две ефективни присъди за наркотици. При изтърпяването на последната е заловен в затвора при опит да пласира наркотик, чрез така наречения „асансьор“, като през прозореца на килията си, пускал наркотик, укрит в кутия от цигари, завързана с конец, до друга килия. За това деяние той има повдигнато обвинение през февруари 2024г., месеци преди да излезе от затвора и отново да бъде заловен с дрога.

Апелативен съд - Пловдив счита, че от събраните до момента по делото доказателства са налице, както обоснованото предположение за съпричастност на обвиняемия към вмененото престъпление,  така и реална опасност същият да се укрие или да извърши ново престъпление от същия вид. В тази насока са събраните до момента писмени и гласни доказателства и доказателствени средства по досъдебното производство.

Определението на Апелативния съд окончателно.