„Да си министър –председател, най – овластената фигура в държавата, и да не можеш да се справиш с една или друга ситуация, е безпомощност. Да обвиняваш обаче другите – предишните, бъдещите, за това, че не може да се справиш е дъното на безпомощността“, така започна Томислав Дончев брифинг в отговор на твърденията на Кирил Петков, че младежите от ГЕРБ са организирали хибридна атака, разпространявайки снимки с опашки от бензиностанции.

Трима младежи от организацията излязоха и обявиха, че имат да направят „разтърсващи признания“ и в хумористичен стил осмяха твърденията, че са виновни за покачването на цените на горивата и тока.

Премиерът: Паниката с горивата стана заради хибридна война, поведена от младежите на ГЕРБПо думите на Петков малки бензиностанции са завишили цените, а спонсорирани снимки са довели до истерия

„Ние предизвикахме кризата с цената на горивата. Накарахме всички наши младежи да отидат да напълнят всичко, каквото имат – бидони, качета с кисело зеле, комбайни, камиони, мотопеди, коли. Включително аз имах проблем с дядо ми. Скарахме се, защото се наложи да изсипя нашия бидон с киселото зеле и да го напълня с бензин. Но нашият министър-председател се оказа всевиждащ ястреб и ни разкри“, посочи Николай Ангафари.

„Поставени сме в ситуация от премиера Петков, в която трябва да признаем, че ние сме виновни за кризата на тока. Сформирахме работна група, която следи всички наши младежи да държат денонощно своите електроуреди включени – печки, духлакли, бойлери и ютии и по този начин ние предизвикахме кризата с тока“, посочи друг Николай Биков.

„Освен всички безобразия, които си признахме, имаме още един огромен грях – ние пратихме г-н Свиленски на шипка за да освирка г-н Кирил Петков“, посочи Божидара Дончева.

„Правителството за пореден път реагира неадекватно. През вечерта, в която хората се притесниха съвсем нормално, вместо да успокоят хората, че цената няма да скочи, толкова, колкото се опасяват, че ще отпуснат горива от държавния резерв – те не направиха нищо. 48 часа търсиха кой да обвинят и накрая решиха, че нашите младежи на ГЕРБ са виновни за тяхната некомпетентност да управляват държавата“, посочи Добрев.

„Лично помолих мои познати да видят в Хасково имаше опашки. Нашите младежи си напълниха бидоните на 3 лева за литър. И може би причината не е в тях. Искам да попитам и 24 часа вече чакам отговор за една сделка от първия ден на войната. 24 часа, на нашата газова борса се продаде газ на половин цена, целият ден е между 230-250 лева, а конкретните сделки между 2-3 часа през нощта продадоха газ на половин час. Над 4000 мегават часа, разликата в цената е половин милион лева за секунди. Десетина сделки за няколко секунди – разлика половин милион лева. Чакам отговор на въпроса защо“, попита Добрев.

В забавен стил Томислав Дончев изрази предположение, че в стила на Петкое е да изпрати Бойко Рашков да арестува цялата ни младежка организация.

"Да, има криза, защото няма лидерство, няма кой да обясни и да успокои хората. Ако някой коментира, че кризата е предизвикана от Младежки ГЕРБ, нека напомня, че вечерта член на нашата парламентарна група Жечо Станков часове преди премиера излезе и обясни на всички, че има достатъчно горива и няма място за паника. До колкото си спомнят Кирил Петков излезе и обясни това много по-късно с многозначителен пост в социалната мрежа", посочи Томислав Дончев.

Той припомни, че през 2013 година при кризата с горивата, цената не е минала 2,50 лв за литър при 130-140 долара за барел, докато сега е 110 долара.

Томислав Дончев призова управляващата коалиция са се разпусне. 

„Защо при по-ниска цена на петрола, бензинът е по-скъп? Не веднъж съм казвал, че тази коалиция дойде без програма, без идеология, с липсващи цели. Ако имаше нещо консистентно като теза това бе - „нулева корупция“. А да продаваш газ при криза, посред нощ, на половин цена, това какво е? И ако членовете на комисията са последователни, след това, което се случи, тя трябва да се саморазпусне, защото няма политическо бъдеще. На крива коалиция, опозицията ѝ пречи“, посочи още Томислав Дончев.