"Очаквам парламентът първо да се конституира. Да бъдат спазени всички процедури, тъй като търпението  на българските граждани се изчерпва. Надявам се от днес да започне така необходимият диалог между политическите формации. Всичко е в ръцете на първата политическа сила да покани останалите партии и те да отидат на този диалог".  Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова преди началото на Генералната асамблея на Европейската лига за икономическо сътрудничество.

По думите ѝ една от основните задачи пред депутатите е „темата, за която се събираме на този форум”. „България не бива да забавя темповете към присъединяването към еврозоната. Трябва да участваме много активно в промените, които се очакват в самата еврозона, тъй като там проблемите не са един или два. Още от кризата през 2008 година показателите не са силни. Ние не искаме да влезем в съюз, който е обременен с проблеми. Като страна, която ще тепърва ще търси своето място там – нашият глас също трябва да бъде чут. Изпълнени са всички технически критерии за влизането ни в еврозоната. Трябва да падне инфлацията, а това иска стабилно правителство. Без Шенген и еврозоната нашето окончателно членство в ЕС е непълно”, категорична е тя.

На въпрос по-експертен или по-политически трябва да бъде кабинетът тя подчерта: „Не мога да дам рецепти на политиците. Те имат своите ръководства, привърженици, членове и избиратели. Нека сами да си вземат решение. Но считам, че диалогът в България трябва да започне. Много се надявам емоцията от изборите да е минала и да се види кое е най-доброто управление за страната. Губим много и нито един проект не може да се придвижва напред без кабинет”.