Премиерът Кирил Петков обвини младежкото движение на ГЕРБ за разпространени снимки на бензиностанции с опашки, които под формата на хибридна война, са искали да всеят паника у населението. Това стана след среща между премиера и министри с Петролната и газова асоциация и представители на „Лукойл“.

„Оказа се, че не просто има количества горива, а има големи количества в цялата система, всички са заредени, няма проблеми по веригата. Единствената причина за паниката в сряда е, че са се използвали снимки от няколко малки бензиностанции, които са разпращани в социалните мрежи под политическа или хибридна атака. Хората, които са ги разпространили, са свързани с младежката асоциация на ГЕРБ. Ето как използват страха от войната въпреки, че цялата система е обезпечена с гориво и се създава паника за няколко часа, която кара хората да се нареждат на опашки и да пълнят резервоари“, така коментира на извънреден брифинг ситуацията с опашки по бензиностанциите Кирил Петков.

Премиерът остро осъди подобни действия и посочи, че от тук нататък правителството ще има стратегия за реакция в такива случаи – опровергаване на зловредни слухове.

„Усетим ли подобен тип хибридна атака, политическо разклащане на системи и правене на политически дивиденти на гърба на хората ще комуникирам незабавно обръщение към хората да не се подават да подобни лъжи и манипулации. Следете какво казва правителството и не се притеснявайте, горивото е навсякъде, танкерите идват в базите, вносът се случва, няма причина за паника, става дума само за груби манипулации“, посочи още Петков.

По думите му малките бензиностанции с малки количества са вдигнали цените, за да не затворят, това е довело до огромно търсене и от там завишаването на цените по другите обекти, тъй като чисто логистично не е можело да се навакса на търсенето – количествата са били по складове.

„Има малко повишение на цените на база това, което се случва в света. Но говорим за паниката, където имаше бензиностанции с над 3 лева цена на горивото. Завъртяха се снимки от там из социалните мрежи с платени постове от младежката организация на ГЕРБ. Голямото търсене резултира в паника. Но беше овладяна, търсенето беше овладяно, цените бяха в нормални размери – да по-високи, защото на световно ниво са по-високи, но не в тези от панически стойности“, допълни премиерът.

Жалко е да се използва страхът на народа за политически цели, обърна се Кирил Петков към лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Министерски съвет ще стане директна точка за контакт към Европейската прокуратура. Това означава, че сигнали към МС ще бъдат препращани към ЕП.

„Искаме да направим едни нови отношения между Министерски съвет и Европейската прокуратура, така че да няма посредници, и да пращаме директно сигнали за корупция с европейски средства“, посочи още премиерът.

В 14 часа днес ще има брифинг за цената на природния газ в Министерство на енергетиката.