Ролята на моя дядо за спасяването на българските евреи е значителна. Той е един от главните инициатори за вкарването на петицията. Той е бил от близкото обкръжение на цар Борис Трети и това е помогнало. В последствие цялата българска интелигенция и духовенство го подкрепят. По време на гоненията той приютява две еврейски семейства в къщата си. Това каза внукът на Елин Пелин Елин Иванов в предаването "120 минути" по БТВ.

По време на англо-американските бомбардировки над София през ноември 1943-април 1944 г. Елин Пелин е бил уредник в къщата-музей на Иван Вазов и бягайки, взима стъкленицата със сърцето на патриарха на българската литература, изоставяйки зад себе си творчеството си. В резултат на това се губят негови неиздадени произведения, разказа издателят Христо Коцев.

Внукът на писателя бе категоричен, че творчеството на дядо му е насочено изключително към човека.

„Всички негови герои са основата на творбите му, а основата са техните взаимоотношения. Андрешко е изключително диалогичен разказ и в него има едно интересно вплитане. Той е положителен герой, защото прави всичко не за себе си, а за да спаси своя приятел. Трябва един нов прочит на произведенията на дядо ми, защото бяха натоварени идеологически. Творчеството му трябва да се чете просто човешки“, подчерта той.

За новата година Елин Иванов пожела на българите повече усмивки, вяра и да препрочитат това, което е написал дядо му, защото всеки ще намери нещо лично за себе си.