Служебните паркоместа, които са раздавани през годините във всички квартали на Пловдив, ежедневно предизвикват скандали и разправии. Няма ден, в който редакциите на пловдивските медии да не получават сигнали и запитвания за „резервирани” паркоместа, както пред заведения, така и пред жилищни блокове.  По същия начин стоят нещата и в ОП „Паркиране и репатриране”, като директорът му Нъшан Деркалестаниан обясни, че това са бомби, които са залагани през годините, а в момента гърмят.

„Всеки ден имаме казус със служебни паркоместа, а колкото  повече проверяваме, толкова повече нередности излизат. Така например има над 10 места в града, където има знаци за служебни места, чийто обаче абонаменти са прекратени. Въпреки това знаците стоят, а същите тези хора си ги ползват и сега без да плащат. Вече сме предали на ОКТ да бъдат премахнати знаците. Имаме случаи при , които  фирми спират да плащат в последните си месеци, а след това на други юридически лица прехвърлят паркоместата. Такива практики категорично ще бъдат прекратени”, заяви Нъшан Деркалестаниан.

Друг проблем, с който се сблъсква директорът на ОП-то са неизрядни платци, които с месеци не заплащат за абонаментите си.  След като е разпоредил да се изпратят писма до тях, че ако не платят в кратък срок своите задължения, абонаментите им ще бъдат прекратени – почти всички са изплатили борчовете си към общинската хазна.

Най-голямата „бомба” обаче е ползването на служебните паркоместа. Според Наредбата за организацията на движението и паркирането на територията на Община Пловдив, има два режима за тези абонаменти – дневен и разширен. Вторият обаче на практика не съществува.

„Абсолютно всички служебни паркоместа в Пловдив са с  дневен режим на работа, който съвпада с часовете на Синя зона, независимо къде се намират те. Това означава, че ползвателят на един абонамент има правото да спира там от 8:30 часа до 18:30 часа от понеделник до събота, включително. С други думи извън тези часове и в неделя – всеки един пловдивчанин може да паркира на тях. Много хора не го знаят това, а други злоупотребяват като слагат конуси или  други преградни елементи, за да ги пазят извън часовете. Това няма да продължава”, заяви Деркалестаниан. Той допълни, че ще се промени заповедта за издаването  на знаците, обозначаващи абонаменти. На тях ще пише часовете и дните, през които  е валиден абонамента. Това е нужно и за бъдещото  включване на разширения режим на паркиране. 

„Ние не искаме да спъваме бизнеса, тъкмо обратното. В момента на практика служебните абонаменти пред заведения и други обекти, опериращи след 18:30 часа, сами пазят местата си, в разрез с Наредбата. Причината е, че в нея фигурира „Разширен режим”, който важи 24 часа, седем дни в седмицата, с изключение на официалните празници. Само че когато този режим е бил приет от Общинския съвет, към приложението за цената на услугата – не бе гласувана такава. Получава се така, че в Наредбата го има, но Общината няма как да го предлага, защото няма цена”, обясни Деркалестаниан. Той каза, че ще мотивира своите предложения до кмета Костадин Димитров и зам.-кмета по транспорт Савина Петкова, които да го внесат в Общинския съвет за промяна на наредбата.

„Това трябва да се приеме, за да имат от една страна спокойствие бизнесите, на които са им нужни тези паркоместа, за да работят, а от друга Община Пловдив да получава повече приходи. Най-важното – по този начин всичко ще бъде регламентирано и законно”, заяви директорът на ОП-то.

Той каза още, че в момента се прави голяма проверка съвместно с Общинския инспекторат на всички служебни абонаменти в града, като ще се следи дали те се ползват, според нормативната уредба. Ако има нередности той е категоричен, че те ще се прекратяват.