Община Пловдив е готова със списъка с проекти, с които ще кандидатства за новия програмен период  от Европа. Проектите са за над 80 млн. лева, като сумата надхвърля заложените средства за града.  Зам.- кметът по европейски политики Владимир Темелков заяви, че в самото начало когато са определяни сумите за различните общини, за Пловдив са били отредени 58 млн. лева, което е изключително малко. Още повече, че за други по-малки общини е имало заделени доста по-сериозни суми. От градските власти вече са провели разговори в Министерството, като имат уверението, че всички проекти ще им бъдат одобрени, въпреки че сумата надвишава лимитната за града.

Най-голямото перо за което се очакват средства е екологичен градски транспорт, като сумата е 29.4 млн. лева. На следващо място е продължението на булевард „Санкт Петербург”от кръговото на SPS до Ягодовско шосе. Този проект е изключително важен не само като инфраструктура, но е свързан и с бъдещото изграждане на Математическата гимназия. В район Тракия с 12 млн. лева трябва да се направи парк „Хан Крум”.

Следващата по размер инвестиция е за реконструкцията и оборудването на Спортния диспансер, който има и пряко отношение към ремонта на плувен комплекс „Младост”. Община Пловдив иска да изгради и център за палиативни  грижи за 5.5 млн. лева, който ще се намира в район Тракия, като подобен тип здравна и социална услуга няма в града. В програмата за развитие на регионите е залегнало и строителството на новата сграда на ОУ „Алеко Константинов”, чиято стойност е изчислена на 3 млн. лева.  Останалите два проекта са за енергийна ефективност на обществени сгради, като единият е  за санирането и обновяването на ДКЦ 5 с 3.4 млн. лева и 3 млн. лева за сградата на Административния съд.