В Киев президентът Володимир Зеленски отправи призив към партньорите на Украйна да ускорят обещаните доставки на оръжия и боеприпаси, за да може украинската армия да отнеме инициативата на руските сили на фронта.

Зеленски говори на съвместна пресконференция с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. Той отбеляза, че страната му е започнала да получава допълнително въоръжение, но все още не в обемите, които бяха одобрени от американския Конгрес.

"Ако бъдат ускорени доставките на оръжия, ще можем да спрем окупаторите на изток, където те в момента имат инициативата. Това не е тайна. Трябва да ги спрем и самите ние да им я отнемем. Ясно е от какви системи имаме нужда и от какво количество".

Към момента количеството не е достатъчно за въоръжаване на допълнителни батальони, необходими за промяна на обстановката на фронта. А руснаците струпват големи сили не само в Донбас, но и срещу Харков и Суми на север.

Докато говореше Зеленски, прозвучаха сирените за въздушна тревога. Коментарът на Роберта Мецола беше, че Русия отбелязва странно деня на мира в Европа.