"Чух Ивайло Гайдов да върви по коридорите на кметството и да говори, че искат 60 хил. лева, за да мине проекта за сградата, но не знам дали това е вярно”. Това сподели пред съда Татяна Яръмова - главният експерт в Отдел „Конструкции” на район „Северен” по време на управлението на районния кмет Ральо Ралев. Свидетелката твърди, че Гайдов и казал, че от негови познати са искали парите, въпреки че по проекта са били отстранени всички грешки.

Припомняме, че  делото е срещу бившия кмет на район „Северен“ в Пловдив Ральо Ралев, бившия началник на отдела за инвестиционни обекти Даниела Вълова и карловския бизнесмен Иван Делевски. Според обвинителния акт Ралев е подсъдим, че е поискал подкуп на строителния предприемач Здравко Ангелов. Сумата от 60 000 лв. е била, за да може Ангелов да получи разрешение да построи кооперация на мястото на стара къща на ул. "Полк. Дрангов". Вълова и Делевски са привлечени като обвиняеми в качеството на помагачи.

Делото срещу Ральо Ралев заради подкуп от 60 хил. лева тръгна след 4 годиниЗащитниците на обвиняемите отново пожелаха обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата

Повдигнатите обвинения срещу Ральо Ралев са за това, че в периода от края на декември 2018 г. до май 2019  г. в Пловдив, като извършител, в съучастие с Вълова и Делевски, е поискал сумата от 60 000 лева и е приел същата сума - чрез фактическото й предаване на бизнесмен, за да упражни влияние върху длъжностно лице – главен  архитект на район „Северен. То е за одобряване на идеен инвестиционен проект за изграждане на жилищна сграда в район „Северен“.

Даниела Вълова е предадена на съд за това, че през декември 2018 г. в съучастие като помагач на Ралев е умишлено е улеснила извършването на търговия с влияние от страна,  като е уточнила размера на исканата от него сума, за да може той да разпореди на гл. архитект на район „Северен“ Пловдив,  да одобри внесения за разглеждане идеен инвестиционен проект.

Иван Делевски е с обвинение, че в периода от края на декември 2018 г. до май 2019 година . Пловдив, в съучастие като помагач на Ралев, умишлено е улеснил извършването на престъплението от страна на последния. Той е взел участие в уговаряне на подробностите по приемането на поисканата сума от 60 000 лева, за да упражни влияние Ралев върху гл. архитект на район „Северен”.

Ральо Ралев поискал подкуп от 60 бона с думите: "Кметството е мое, аз къде съм в тая схема?"Делото стартира с разпит на свидетели близо 5 години след скандала

Свидетел по делото срещу Ральо Ралев: Обсъждаха се суми от порядъка на 50 хиляди лева, за съдействиеРазпитите на свидетели продължават и в следващо заседание

Според обвинителния акт през месец март 2018 г. инвеститорът Здравко Ангелов е сключил договор със собственици на имот в район „Северен“ за строителство на жилищна кооперация срещу обезщетение. Той внесъл в кметство район „Северен“ проектна документация за строеж на жилищна сграда за одобрение. По закон само главният архитект в район "Северен" след проверка на документацията давал разрешение за изграждане и строеж. 

Преди внасяне на документите за одобрение, чрез фирма за строителен надзор, представлявана, била направена консултация с архитекти, за съответствие на проектната документация със законовите изисквания. Вместо очаквано одобрение на проекта, за същия бил получен отказ и бил върнат за отстраняване на няколко забележки, след което отново бил внесен за разглеждане в кметството. Последвала консултация от инвеститора с архитекти и той получил уверение, че проектът му ще бъде одобрен, но това не се случило. Инвеститорът разбрал, че проектът му е бил изискан от кмета Ралев и се намирал в кабинета му, поради което си записал час за среща с него.

На срещата му било обяснено, че ще получи одобрение на внесения идеен проект, едва след като и кметът разреши това. По-късно инвеститорът се свързал отново за консултация със собственичката на фирмата за строителен надзор, както и с друг архитект, които впоследствие му уредили срещи съответно с Вълова и Делевски. По време на разговорите с тях инвеститорът разбрал, че Вълова е "калкулирала", че ако построи сградата щял да спечели сума в значителен размер – около 300 000 евро, като 10 % от тях  - 30 000 евро или 60 000 лева, трябвало да бъде предадена на кмета Ралев , за да даде своето одобрение за проекта.  Уговорката била парите да бъдат предадени на Деловски, който щял да ги даде на Ралев,  за да разпореди на главния архитект при район „Северен“ да одобри внесения идеен инвестиционен проект.

На 30 май 2019 г. на бензиностанция в  Пловдив, инвеститорът предал парите - сумата от 60 000 лева, поставени в червена хартиена торба на Иван Делевски, който бил задържан от служителите на МВР. Парите са били иззети като веществени доказателства. По делото са разпитани множество свидетели, изготвени експертизи и др.

Обвиниха бившия райкмет Ральо Ралев за подкуп от 60 хил. лева, изправя се пред съдаС екскмета на „Северен” на съд отиват пловдивски бизнесмен и бивш началник на отдел

Близо 5 години от ареста: Съдбата на Ральо Ралев с очакване да се реши през 2024 годинаДелото срещу бившия кмет на Северен стартира по общия ден преди седмица

Свидетелката Татяна Яръмова работила като главен експерт от 2012 до 2019 г., когато се пенсионирала. Съгласувала проекти и обследвала опасни сгради, степен на завършеност на строителство и други. Една от подсъдимите Даниела Вълова и била началник.

За въпросния проект Яръмова констатирала забележки по част от конструкции на проекта, които в последствие били отстранени. Ралев я питал как толкова бързо били отстранени, а тя му обяснила. Писала и докладна обяснение по поставени въпроси от кмета. Твърди, че имало и други нарушения по архитектурата, но били отстранени. По нейната компетентност относно конструкцията били коригирани метални пръти, които първоначално било по-дълги от законово предвиденото, но в последствие били скъсени и снадвани, както е редно да бъде. Изпращала и нужните корекции по вайбър на проектантите, за да бъдат отстранени по-бързо грешките.

Друг от разпитаните днес свидетели - Димитър Тимонов твърди, че е присъствал на среща в кабинета на кмета между Ральо Ралев и строителя Здравко Ангелов. Познавал се с Ангелов от години, като бил закупил от него апартамент в кооперация в Кючука, а в последствие си станали близки. Ангелов му споделил, че започва да строи в Кършияка и го питал дали има познати в кметството, но свидетелят казал, че няма. Споделил му, че имал проблеми с проекта и затова търсил общината. После строителя организирал среща и Тимонов отишъл с него в кабинета на кмета, за да вземе разрешително.

„Говориха за документи и папки, но аз не разбирам нищо от тези неща. Имаше леки спорове и останаха неща да се доуточняват”, разказа още Тимонов. От разпитът му стана ясно, че не помни да се е искало нещо от Ангелов на тази среща.

Делото ще продължи в още няколко заседания, като предстои да бъдат изслушани още свидетели, включително и такива, които са разпитани в хода на досъдебното производство, но не са призовани за делото. След всички свидетели ще бъдат изслушани и вещите лица, изготвили експертизите. В края показания ще дадат и подсъдимите.