Започна военният парад в Москва по случай Деня на победата. Русия отбелязва 79 години от края на Втората световна война. Мерките за сигурност в Москва са затегнати, а около Червения площад патрулират войници с техника за заглушаване на дронове.

На парада говори президентът Владимир Путин само два дни, след като положи клетва за пети мандат на поста. За 21-ви път Путин ще приеме парада в ролята си на върховен главнокомандващ. За първи път той изпълни тази функция през 2000 година.

В първата година от войната на трибуните на Червения площад не присъстваха чуждестранни лидери. Това се промени през 2023 година, когато тям бяха президентите на Беларус, Узбекистан, Киргизстан, Казахстан, както и премиерът на Армения.

Този път гостите да са малко повече, което сигнализира трудността Русия да бъде изолирана дипломатически. Освен това тази година парадът има въздушна част и е започнал бавно да се връща в своята по-мащабна форма. В началото на май бе организиран и "парад" на унищожената и пленена техника от НАТО.

Тази година на трибуните са всички петима президенти на страните от Централна Азия, президентът на Беларус и още трима чуждестранни лидери.