Често говорим за това колко вредно е придвижването с автомобил за околната среда. Но надали сме се замисляли, че докато шофираме, може да вредим и на собственото си здраве. И не, не говорим за изгорелите газове, които неминуемо вдишваме, особено когато сме в задръстване.

Американски изследователите правят интересен експеримент със 100 автомобила на различни марки, без да ги конкретизират. Уточнява се само, че всички те са произведени в периода 2015-2022 г. И се оказва, че в 99% от тях е установена прекалено висока концентрация на вредни и дори токсични химикали, които могат да бъдат опасни за здравето ни.

Става дума най-вече за трис фосфат (TCIPP), който доказано предизвиква нарушения във функцията на щитовидната жлеза и репродуктивни проблеми. Освен това увеличава шанса за диагностициране с онкологично заболяване, защото се смята за потенциално кацерогенен.

А при децата вредите при често излагане се изразяват и в намаляване на коефициента на интелигентност и способността за учене и запомняне. Понякога са възможни поведенчески проблеми и дори отклонения от аутистичния спектър.

Изследователите доказват, че концентрацията на токсичния химикал във въздуха в купето на автомобилите е няколко пъти по-висока през лятото, отколкото през зимата, защото високите температури водят до неговото изпаряване. Той е открит и в седалките в купето, дори в още по-голямо концентрация, пише Daily Mail.

 
Средно човек прекарва по около един час на ден в колата си и той се оказва достатъчен, за да усетим вредното влияние на химикалите в купето. Особено силно е изразено то при децата.
 
И въпреки че вредите от тези уж огнеустойчиви вещества са ясни на всички, те продължават да се използват при производството на нови автомобили. А на нас не ни остава полезен ход - освен да се откажем изцяло от автомобила и да намерим друг, алтернативен начин на придвижване.
 
 
 
 
 
Източник: lifestyle.bg
Снимки: iStock