Кметът на Община Марица Димитър Иванов направи първа копка на реконструкция на улица „Марица“ в село Рогош. Проектът ще бъде извършен на два етапа. Той предвижда ремонт на улицата в участъка, обхващащ кръстовищата с ул. „Никола Петков“, „Асен Златаров“, „Цар Калоян“ и „Захари Стоянов“. Трасето е с дължина 500 метра.

„Днес е празник за нашата община. Полагаме основата за осъществяване на проект за изграждане на улица „Марица“ в Рогош, който започна още през 2018 г. Той се реализира по европейска програма, за което благодаря на администрацията на общината и на местната МИГ, в лицето на госпожа Титюкова. Както всички знаем – в общината нещата се случват бързо, но в държавата стават по-бавно. За сметка на това, аз лично съм щастлив, че успяхме и сме на финала да осъществим всяка амбиция и всяко намерение. Жителите на Рогош трябва да знаят, че това е дълга процедура. Проектирането отнема две години, а сега сами ще се убедите, че изпълнението на един проект е най-лесната задача, което неминуемо се случва с добре работеща администрация и добър екип“, заяви кметът Димитър Иванов. Той уточни, че заради инфлацията, Община Марица ще дофинансира втория етап с 96 775 лева, за да се осъществи проекта, чиято обща стойност е 332 051.43 лева.  „Проектът за улицата, която ще бъде асфалтирана, включва бордюри и асфалт, не включва тротоар. Тя е от възловите участъци в пътната мрежа в селото“, поясни Димитър Иванов. Той припомни, че след асфалтирането на улица „Гурко“, автомобилният трафик е намалял. „С изграждането на улица „Марица“ се надявам автомобилният поток през централната част да намалее. Ще продължим в тази посока да асфалтираме и да реконструираме значими и важни по значение улици във всяко населено място в общината“, подчерта кметът. Той пожела на строителите успешна работа, като апелира жителите на Рогош да спазват необходими предпазни мерки по време на строително-ремонтните дейности и да бъдат търпеливи.

„Контролът по строителството възлагам най-вече на вашия кмет Алекси Георгиев. Не всеки ден се правят улици, но дай, Боже, да са все повече за село Рогош. Материалът, който е годен и може да се използва за други улици, ще бъде складиран и реализиран при следващи инфраструктурни проекти. От своя страна, лично ще контролирам строителните дейности и вас, господин Георгиев“, подчерта кметът Иванов, като честити Възкресение Христово и пожела здраве и късмет на всички.  

С реализацията на проекта ще се подобрят транспортно-експлоатационните качества и носимоспособността на настилката, което ще осигури по-добра обществена среда. Срокът за изпълнение е 45 дни. Първият етап ще се реализира с европейско финансиране по Програма „Развитие на селските райони 2014 – 2020“, осигурено чрез Сдружение „МИГ - Община Марица“ и е на стойност 225 275, 88 лева. Вторият етап ще бъде финансиран от Община Марица и е в размер на 96 775,55 лева.  

На церемонията присъстваха председателят на ОбС Марица Виолета Христодулова, заместник-кметът по програми, проекти и инвестиции Гергана Титюкова, кметът на Рогош Алекси Георгиев, общински съветници и граждани.