Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на ивицата Газа на фона на предупрежданията на американския президент Джо Байдън към Тел Авив да не предприема сухопътна офанзива.

За интензивен обстрел на Рафах съобщават местни жители. По данни на палестинското здравно министерство за последното денонощие са загинали 60 души.

Представител на "Хамас" обвини израелската армия, че вече извършва рейдове в Рафах и ги окачестви като опит да се саботират преговорите за прекратяване на огъня.

В пограничния град са намерили убежище над 1 милион жители на Газа. Според Тел Авив обаче там се укриват хиляди бойци на "Хамас".

Американския президент Джо Байдън призна, че с оръжия, доставени от Съединените щати са убити цивилни в Газа и предупреди Израел да не предприема сухопътна офанзива.

Според американския президент обаче Израел все още не е преминал "червената линия". Ако израелски войници навлязат в гъсто населения град, Вашингтон ще отмени доставката на оръжия и снаряди, заяви още Байдън:

"Ясно заявих, че ако Израел влезе в Рафах, което още не се е случило, САЩ няма да доставят оръжията, които преди са били използвани за справяне с проблемите".

В същото време Иран заяви, че ще трябва да промени ядрената си доктрина, ако съществуването му бъде застрашено от Израел.

Съветникът на върховния лидер на Ислямската република Камал Харази изтъкна, че Иран вече е показал, че разполага с потенциал за създаване на ядрени оръжия.

"В случай на атака срещу нашите ядрени съоръжения от страна на ционисткия режим Израел, нашите средства за възпиране ще се променят", каза още Харази.