Започва описването и разчистването на щетите в Плевен след снощния порой, който наводни града. До 1.30 часа екипи на пожарната са работили по отстраняване на възникнали произшествия. Въпреки възникналите проблеми няма обявено бедствено положение нито в града, нито в областта.

Областният управител на Плевен Николай Абрашев обясни пред БНТ, че в населените места няма пострадали и жертви.

"Изстреляни са около 200 градоносни ракети, проблемът е че за по-малко от 30 минути са паднали над 40 литра на квадратен метър и канализацията не е смогнала. По селата няма проблеми, само едно дърво е паднало на пътя за с. Ясен, но то е отстранено. Имаше прекъсвания на тока на няколко места, но екипи са ги отстранили своевременно".

Кризисният щаб обаче не е могъл да заседава в областната администрация, тъй като приземният етаж на сградата също е бил наводнен. Екипи на ВиК са изпомпвали вода от залетите етажи и гаражи.

Около 30 са сигналите за щети, подадени в областния град, каза кметът на Плевен Валентин Христов. Тролеите са с променен маршрут до отстраняване на пораженията по пътната инфраструктура. Ул. "Пирот" е една от силно разрушените вследствие на стихията. Движението е ограничено заради щети по настилката.

Паднала мълния е предизвикала пожар в бившия циментов завод - той е отстранен бързо, каза директорът на пожарната в Плевен комисар Станислав Атанасов.

"Около 20 часа беше кризисната ситуация. В течение на около час и половина, два са работили 11 екипа на пожарната. Основното беше извеждането на хора в наводнени автомобили - в централната градска част, индустриалната част и изхода към София - традиционно ниски участъци с повишено ниво на водата", обясни той.