Ученичка от Математическата гимназия в Пловдив влезе в ролята на "Ръководител пресцентър" за ден. Поводът е ежегодната инициатива на учебното заведение - "Ден на ученическото самоуправление". В тази връзка Мила Костадинова подготви статия, с която да разкаже за събитието. 

Публикуваме материала й без авторска намеса: 

Една от емблематичните пловдивски гимназии – Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ - за пореден път провокира учениците си чрез инициативата „Ден на ученическото самоуправление“.

Традицията датира от 2001 година, като от следващата година започва да се провежда традиционно на 9-ти май. Много училища в страната взимат пример от пловдивското училище и към момента този ден е феномен в цяла България.

Идеята на събитието е да постави учениците на мястото на преподавателите им, административното ръководство и помощния персонал. Освен страхотно преживяване и опит за децата учителите споделят, че инициативата помага много и на тях да видят как ги възприемат учениците им и да почерпят вдъхновение от будните млади хора, които учат в Математическата гимназия.

Всяка година близо 300 ученици се включват в инициативата, като на следващия ден най-добре справилите се получават грамоти. Всички учащи изразяват мнението и емоциите си в анкета, съставена също от заемащи позиции ученици. Именно от тази анкета проличава колко много възпитаниците на училището харесват това събитие и го смятат за изключително полезно дори и като кариерен ориентир.

„Смятам, че за всички участващи това е невероятна възможност, която предоставя страхотен опит, и те поставя в една позиция, на която си бил само от другата страна. Изключително благодарен съм за доверието!“ - споделя Тодор Манджуков от XII“Б“ клас, който заема длъжността директор. „Идеята на този ден е учениците да се сблъскат с ежедневието и предизвикателствата, свързани с учебния процес, а учителите да си извадят изводи какво биха могли да подобрят в работата си. Много се надявам традицията да продължава!“. С тези думи директорката Веселина Карапеева обобщава смисъла, който влага в „Деня на ученическото самоуправление“.

„Учителите много ни помагат и атмосферата е прекрасна” - казват и преподаващите ученици.

Това е една от многото инициативи на Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“, която има за цел да разнообрази ученическия живот. Провеждането на „Училището – моят втори дом“, „Ден на таланта“, „Спортен празник“ и още много други събития радват всички в елитното училище и дават пример за модерно и иновативно образование.