Тодор Тодоров – Машора от карловското село Строево, който бе обвинен за трафик на мигранти и гръцките власти поискаха екстрадицията му. На него бе повдигнато обвинение за стряскащите 224 години затвор. След серия от протести в негова защита и дълга съдебна битка, преди дни съдът в южната ни съседка е взел окончателно решение да го оневини.

Припомняме, че през 2019 г. в продаден от него кемпер бяха хванати 28 нелегални чужденци от Иран, Ирак и Бангладеш. Новият собственик на превозното средство Цветомир Иванчев не сменил талона и старият документ, в който собственик се води Машора, бил открит в превозното средство. Иванчев получи 29 години затвор в южната ни съседка. 8-годишна присъда получи и шофьорът на кемпера. На Машора беше издадена Европейска заповед за арест, но Пловдивският окръжен съд отказа да го екстрадира, понеже е продал превозното средство 2 месеца преди в него да бъдат открити чужденците. Въпреки това заповедта не била свалена от масивите на МВР и служители на Гранична полиция задържали столетовеца на 2 септември 2022г..

Прокуратурата плаща 4000 лв. на Машора заради незаконно обвинение

Виновен без вина бях, но се оправиха нещата. Все още съм в шок, заради притеснението се сдобих с високо кръвно, диабет и един кредит. Това са последствията. Надявам се повече да не се повтарят подобни неща“, заяви пред Нова Тодор Тодоров дни след като стана ясно, че е оневинен от съда.

Той ще продължи да изплаща още поне 5 години задължения по кредита, който изтеглил, за да поеме разходите за адвокатско възнаграждение в Гърция.

Машора сподели, че се колебае дали да търси правата си пред Европейския съд за правата на човека. „Не знам, искам просто да се промени системата, за да не се стига дотам, че да задържат хора и да ги обвиняват, когато нямат вина“, допълни той.

Присъдата на съда в Гърция все още не е окончателна. Очаква се тя да бъде получена по официалния ред. Прокуратурата няма намерение да обжалва решението, увери адвокатът на Машора Гънчо Гънчев. „До голяма степен това производство се превърна в катализатор на българското законодателство. Това е факт от декември 2023г.. Радвам се, че съдът отмени повдигнатите обвинения:, каза адвокатът и допълни, че вече има втори случай на български гражданин, който сходно на Машора е бил обвинен в трафик на мигранти, но в последствие обвинението му е било свалено.

Официално: Машора е свободен, няма да го екстрадиратОт държавното обвинение не са се противопоставили на магистратите

Въпреки решението на съда: Машора отново е арестуванТова се е случило след проверка от Гранична полиция