Съд в Иран издаде присъда на известния филмов режисьор Мохамед Расулоф на 8 години затвор и бичуване с камшик за престъпления срещу националната сигурност, каза адвокатът му, цитиран от CNN.

В изявление в социалната мрежа "Екс" той заяви, че съдът е приел, че филмите и документалните филми на Расулоф са „примери за заговор, който цели да се застраши сигурността на Иран".

Съдът също така наложи неуточнена глоба и разпореди конфискация на имуществото на Расулоф, добавя адвокатът му.

Режисьорът не за първи път има проблеми със съдебната система в страната.

През 2022 г. ирански съд го осъжда на 1 година затвор и му забранява да снима филми в продължение на 2 години по обвинение в „пропаганда срещу системата".

Преди това иранските власти са го арестували многократно и са конфискували паспорта му заради работата му.

Режисьорът беше освободен от техеранския затвор едва през февруари 2023 г. след около 7 месеца престой. Преди да попадне в затвора, той критикува срутването на търговски център в югозападния ирански град Абадан, при което загинаха много хора.

В свое изявление Асоциацията на независимите филмови дейци на Иран критикува последната присъда, издадена на режисьора.

„Независимите и свободолюбиви кинематографисти осъждат невалидната присъда на съдебната власт срещу Мохамед Расулоф и застават до него и всички творци, които се подиграват с правителствената цензура", пишат от асоциацията в свое изявление.

Расулоф, който спечели „Златна мечка" на Берлинале през 2020 г. за филма си „Няма зло" за смъртното наказание в Иран, е смятан за критичен към режима в страната, съобщава bTV. Въпреки че му е забранено да снима филми, той продължава да твори кино. Филмът му „Семето на дивата смокиня" е в официалната конкурсна програма на 77-ия кинофестивал в Кан, който започва на 14 май.