Скоро ще проличи дали Северна Македония ще иска да върви по пътя на Европа. Това каза президентът Румен Радев. 

"Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани, участвали във Втората световна война. Към хилядите участвали и дали живота си за победата над нацизма. Именно заради тяхната саможертва се откри пътят към днешната мирна и обединена Европа", заяви Радев. 

"Очаквам в предстоящата кампания за избори за Европейски парламент да чуем един съдържателен дебат за бъдещето на Европа. И нека всеки, който претендира да преставлява България в Европейския парламент да заяви ясни позиции как ще допринася и за прогреса на целия ЕС, но и за защитата на нашите национални интереси по отношение на големите теми - предложението за отпаданена на консенсуса при вземане на решение в областта на външната политика и разширяването по мащабите и скоростта на преход към зелена икономика, по прекратяване на войната между Русия и Украйна и възстановяването на Украйна", обясни президентът. 

"Искам да призова всички партии да положат системни усилия, знам, че това е трудна кампания, но нека тази за избори за национален парламент не заглушава и не измества напълно дебата за бъдещето на Деня на Европа, защото това е изключително важно за България", коментира той. 

"По отношение на Северна Македония винаги съм бил с открита позиция. Крайно време е, и то ще проличи много скоро, дали новият президент и партията, която спечели, ще заработят най-сетне за европейската перспектива на страната или ще поемат по друта посока. Винаги съм подкрепял европейската интеграция", обясни президентът.