Обществени поръчки и архитектурни конкурси подготвя Община Пловдив, във връзка с държавното финансиране през две програми, чиято стойност е над 150 млн. лева.

Първият обект, за който градските власти ще търсят строител е кино „Космос”.  За него през бюджета на МРРБ има отпуснати 4,5 млн. лева. Зам.-кметът по култура Пламен Панов заяви, че поръчката вече е качена на сайта на Агенцията, като очакват тя да бъде видима до дни, ако няма предварителен контрол.

Общата стойност на процедурата е за 9 млн. лева, като разликата от 4,5 млн. лева ще бъде покрита от европейското финансиране, което Община Пловдив спечели за обекта през териториалните инвестиции.

Кметът Костадин Димитров каза, че до дни ще обяви и бъдещите действия за централната трибуна и вертикалната планировка на стадион „Локомотив”. Работи се и по втория етап за стадион „Христо Ботев”. Там общата сума е над 74 млн. лева.

Поръчки трябва да се пуснат и за улиците в район „Западен” – ул.„Генерал Колев”, както и ул. „Славянска” в „Източен”. Възложители на тези процедури ще бъдат районните кметове. Останалите два проекта – „Голямоконарско шосе” и нова улична инфраструктура в район „Тракия” вече са с фирми и по тях се работи.

Всички дейности по тези проекти трябва да приключат до 2026 година.

Относно другото финансиране – 33 млн. лева от МОН за изграждането на 7 училища и детски заведения, Община Пловдив започва с архитектурни конкурси.  Те ще са за новите сгради на  трите училища  - Математическа гимназия "Академик Кирил Попов",  Средно училище "Свети Патриарх Евтимий” и Основно училище  "Княз Александър I".

През сайта „Трезор за умове” на Община Пловдив в следващите 2 месеца ще се събират идейни проекти, на които ще стъпят бъдещите сгради на образователните институции. Въпреки че ще бъдат на инженеринг, фирмите ще трябва да се съобразят с идейните концепции избрани на първо място.

Общата сума за образователната инфраструктура е 65 млн. лева, като 32 млн. лева е през бюджета на Пловдив. Всички дейности трябва да приключат до края на 2025 година.