Има политическа намеса в работата на прокуратурата и изобщо на съдебната власт. Това заяви държавният глава Румен Радев, след като откри годишната конференция на началниците на отбраната от Балканите.

Президентът отказа да коментира шансовете за връчване на втори и трети мандат, преди да са се изчерпали възможностите за реализиране на първия, но посочи: „Диалогът в последните дни между магистрати и политически партии хвърля сянка върху принципите на една бъдеща коалиция и задълбочава недоверието у гражданите”.

 Той коментира и темата Северна Македония. По думите на държавния глава ръководството на РСМ трябва да убеди не България, а своите граждани, че гради демократична държава. Радев е категоричен, че българите в РС Македония са подложени на системен тормоз.

"Една година удържах този процес, две вета на Съвета за разширяване, докато нашите европейски партньори не се убедят, че този проблем не е двустранен, а европейски, защото касае Копенхагенските критерии за членство - недопускане на дискриминация"

По думите му в РСМ има доктрина, основана на антибългарска идеология. Посочи още, че няма никакъв прогрес по протокола за добросъседство, подписан от двете държави. По повод думите на Димитър Ковачевски, че България се отнасяла към РСМ както Русия към Украйна, президентът заяви:

"Има ли в България хора, които се идентифицират като македонци? Има, но те имат еднакви права наравно с всички български граждани. Те не се преследват, срещу тях няма режисирани сдебни процеси, няма паления, стрелби, побоища. Те могат да работят в администрацията на всичк нива, могат да заемат всички изборни длъжности в ншата страна. А българите в РСМ са подложени на системен тормоз"