В Европа, но особено в България, образованието не се справя с нуждите на икономиката, смята еврокомисарят Кристалина Георгиева, цитирана от БНР. По думите й Евросъюзът може да помогне с анализи и финансиране, но решаването на проблем а е в ръцете на самата държава.

"В България все повече се сблъскваме с проблема да имаме много образовани хора, които да не могат да си намерят работа. България е на второ място след Белгия по несъответствие между това, което произвежда образованието и се предлага на пазара на труда и това, което се търси на пазара на труда. 14% от висшистите не могат да си намерят работа, следователно университетите са произвели безработни", коментира Георгиева пред журналисти в Елена, където участва в среща на потомците на прочутия Кършов род, от който произхожда.

Ние знаем, че са тревожни тенденциите от гледна точка на грамотност на нашите деца. За съжаление се оказахме на последно място в класациите по четене, по смятане. А в същото време имаме другия парадокс, че наши деца печелят олимпиади най-редовно. Тоест имаме отлично представяне в елитни условия, но като цяло не се справя с нуждите на нашата икономика, посочи още еврокомисарят.

Според Кристалина Георгиева, за да се реши този проблем, трябва България много сериозно да се отнесе към две неща - да се отделя внимание на образованието на учителите, на тяхното място в обществото. Не само пари трябват, трябва отношение, но второто е много по-важно, да вържем образованието с нуждите на живота, добави тя.