Ще съумее ли Пловдив да реализира мащабната си строителна програма за културна инфраструктура до 2019 година? Този въпрос все по-често се прокрадва в общественото пространство, а с напредване на времето скептиците стават все повече.

Най-важните обекти, които трябва да приемат събитията от Европейска столица на културата, са с неясна съдба, като чакат първата си копка. Сред тях са площад „Централен”, Кино Космос, Концертна зала, художествената галерия на „Гладстон”, Тютюневият град, мобилната зала, Голямата базилика, бъдещата галерия в магазин „Детмаг”. На какъв етап е тяхната реализация и може ли да се надяваме, че те ще се случат скоро?

Ето и нещата, които се знаят за тях към днешна дата:

Площад „Централен”

След дългата сага с овчарката Анка и фирмата й „Ремс строй” община Пловдив пусна обявление, с което се рестартира поръчката за избор на изпълнител на площад „Централен”.С новото решение, срокът за приемане на оферти е удължен до 28 март, след което те ще бъдат отворени.

Обществената поръчка е разделена на 5 обекта и е на стойност 12 млн. лева..

В това число влиза  подмяната на 20 декара настилка на площад „Централен”, като идеята тя да бъде от естествена – каменна. Реконструкцията ще бъде на инженеринг, като в движение ще се правят различните елементи на площада.

Освен нова настилка и осветление на площада, ще бъдат обособени и зони за различни културни мероприятия през 2019 година, за да може да се поставят сцени и инсталации.

Археологията и разкриването на западните пропилеи ще бъде заложено също в проекта, но той ще бъде оставен като подетап. Вероятно през 2019 година, паралелно с Европейска столица на културата, ще се разкрива археологията.

В това число влизат и обновяването на тротоарите по „Цар Борис III Обединител” и пешеходна връзка с Голямата базилика и Одеона.Голяма част от поръчката е и реконструкцията на целия подлез под площад „Централен” на улица „Гладстон”.

Въпреки забавянето от градските власти са убедени, че площад „Централен” може да се завърши до началото на 2019 година. Сложният ремонт на подлеза на и вероятно натъкване на археология обаче може да забавят значително ремонта.

Повече за проекта ТУК

Кино Космос

Една от най-прекрасните сгради в центъра на Пловдив  Кино Космос също чака своята реконструкцията от повече от десетилетие. Според последните думи на кмета Иван Тотев, проектът вече е готов и чака своята реализация.  Очаква се обществена поръчка, но при бъдещо обжалване стартът може да се отложи значително.

Идеята е киното да се превърне в мултифункционално пространство за забавление с инвестиция от над 2 млн. лв.

Кино Космос също ще бъде възстановено на инженеринг.  Предвижда се там да има дигитална библиотека, оборудвана с огромен брой книги, музика и филми.  В сградата ще бъде отворена книжарница, ще има кафене и възможност за слушане на грамофонни плочи с помощта на Bluetooth слушалки.

Ще се изгради и дигитална система с прожектор, който да предава на огромния екран в кино залата. По-голямата част от седалките ще бъдат премахнати, като ще се сложат различни кътове за отдих и сядане в залата. 

Повече за проекта ТУК

Тютюневият град

Община Пловдив пусна обществена поръчка за проект и авторски надзор за публичните зони на Тютюневия град. Бъдещият проектант ще разполага с 50 000 лева без ДДС, за даде конкретни решения за визията на градската зона, ключова за Европейска столица на културата.  От НИНКН вече са готови с изискванията си, с които трябва да се съобрази бъдещият проектант на зоната.

Идеята на общината е участъкът от  ул.“Г. М. Димитров“, ул. “Одрин“, ул. “Кирил Христов“, ул. “Екзарх Йосиф“ и ул. “Капитан Андреев“ да бъде благоустроен и да се превърне в пешеходно пространство.  

Близо 2 млн. лева пък има гласуване в бюджета за същинската работа по пространствата около улица „Иван Вазов”. На практика след завършването на проекта, може да започне  изпълнението му.

Какво обаче ще се случи с частните сгради и изгорелите складове е извън ръцете на Община Пловдив и зависи изцяло от инвеститорите и собствениците на изящните задания.

Повече за проекта ТУК

Концертна зала

Тук топката е в ръцете на Министерството на културата, която е собственик на сградата.  Тази седмица бе организирана и специална пресконференция, на която от фондация Дом за Пловдивската опера изразиха безпокойството си от разрухата там. На нея бе и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която заяви, че ще са нужни около 12 млн. лева за реконструкцията на залата.  Министърът на финансите бил дал зелена светлина за ремонта, като в момента  върви обществена поръчка за проект на залата.

Освен конструктивно укрепване е нужно също така подмяна на всички инсталации и оборудване, което ще струва най-малко 12 милиона лева. Ситуацията обаче е такава,че най-вероятно Концертна зала през 2019 година няма да може да бъде ремонтирана. Така Пловдив ще посрещне Европейска Столица на културата без една от основните си сцени. Според Стоянова, най-рано ремонтът може да приключи през 2020 година.

Повече за проекта ТУК

Голямата базилика

Съвсем скоро може да започне изграждането на най-новото площадно пространство в Пловдив край Голямата базилика. Проектът в момента е в ЕСУТ, като след одобрението от специализираната комисия, може да се пристъпи към неговото изпълнение. За обекта има и избран изпълнител  - „Драгиев и Ко”, които ще работят върху площада. Очаква се той  да струва около 8 млн. лева, а още толкова сградата, в която ще бъдат изложени уникалните мозайки.

В проекта е заложено изграждането на зелени площи, сух фонтан, велоалеи, кафене, детска площадка и сцени на открито. Плановете са до 14 месеца всичко да бъде завършено и базиликата да посрещне първите си посетители.

Цялата сума, която ще бъде инвестирана в площадното пространство и сградата е близо 16 млн. лева. Градските власти ще поемат площада и съседните пространства, а фондацията ще вдигне постройката, като се очаква разходите да бъдат по равно.

От Община Пловдив и „Америка за България” очакват да прережат лентата на Базиликата през първата половина на 2019 година и тя да се включи във фестивалната година.

Повече за проекта ТУК

Галерията на „Гладстон”, „Детмаг” и мобилната зала

Три важни пространства от културния живот, които трябва да се включат през 2019 година са новата галерия на „Гладстон”, преобразуването на „Детмаг” в галерия и мобилната зала за концерти.

Първият обект, който е за над 3 милиона лева чака да бъде пуснат от ВАС след жалба от Анка Ангелова и да се престъпи към избор на изпълнител. Бившият магазин на Малката главна ще бъде преобразен в двуетажна нова общинска галерия. Амбициозната цел за пространството от 1000 кв.м, е в него да бъдат изложи произведения от ранга на шедьоврите на Рембранд, а защо не и гостуваща изложба от Лувъра. Цената е за преобразуването на магазина в галерия е 1,1 млн. лева.

 

Повече за проекта ТУК

Друг акцент от ЕСК 2019 е мобилна зала за концерти. Тя ще бъде от метална конструкция, като може да се позиционира на различни места. За нея има гласувани средства от 800 000 лева в бюджета, но така и все още не е пусната обществена поръчка.