Без шарени тротоарни настилки и пейки около чинарите по ул. „Иван Вазов” и максимално придържане към модела на осветителните тела от началото на 20 век – това са част от забележките на Националния институт за недвижимо културно наследство по отношение на плановото техническо задание за ремонта на централната градска улица.

От Община Пловдив изготвиха два варианта за „Иван Вазов”, както и за уличните пространства в Тютюневия град, а от НИНКН са одобрили заданието с няколко корекции, които бъдещият проектант трябва да спази.

Като цяло заданието е спазило специалните режими за опазване, които важат за двете зони. Общите ни  забележки  и за двете зони – ул. „Иван Вазов” и улиците в Тютюневия град, са да се запази съществуващата паважна настилка и каменните бордюри. Като цяло това е и намерението на общината, но все пак ние го упоменаваме изрично.

Изискваме да не се предвиждат специални шарки и акценти в тротоарните настилки, а цветът им да бъде максимално близък до този на паважа. Изрично оказваме, че трябва да е по-умерена намесата. Осветителните  тела като цяло са подходящи, но сме написали допълнителна забележка, че трябва да са максимално близки до съществувалите в началото на 20 в., каза пред Plovdiv Time директорът на НИНКН Красимир Тодоров.

От Института са добавили изискване  да се увеличи площта около корените на дърветата по ул. „Иван Вазов”. Оформянето на места за сядане в настилката около тях според експертите е недопустимо, защото ще промени градоустройствената среда и ще внесе нов композиционен елемент в зоната.

Експертите са определили като допустим варианта на общината със запазването на профила на тротоарите и уличното платно, какъвто е и до момента.  Другия възможен проект – изравняването на нивата на улицата с тротоарите, НИНКН приема за допустим само след доказване на съвместимостта му със зоната чрез изготвяне на транспортно-комуникационен план.

Все пак става дума за важна транспортна връзка между Централна гара и площад  „Централен” и подобни промени трябва да са добре обмислени, каза арх. Тодоров. 

В същото време експертите на Националния институт са се произнесли, че обединяването в едно ниво на улици и тротоари в Тютюневия град е допустимо, тъй като са вътрешноквартални.

За тази зона обърнахме внимание, че при подмяната на растителността общината  трябва да се придържа към съществуващите видове дървета и храсти. Изискваме да се ограничи употребата на вази и саксии. Идеята е да се запази максимално оригиналният вид на територията, защото за съжаление голяма част от автентичната част на сградите е загубена.  Целта е да се запази това, което е останало, уточни Красимир Тодоров.

Идеята на общината е участъкът от  ул.“Г. М. Димитров“, ул. “Одрин“, ул. “Кирил Христов“, ул. “Екзарх Йосиф“ и ул. “Капитан Андреев“ да бъде благоустроен и да се превърне в пешеходно пространство.  

Директорът на НИНКН Красимир Тодоров обяви, че се надява съвсем скоро да бъдат представени и новите режими в зоната на Тютюневия град.

Този проект е резултат от координираните общи усилия на Министерството на културата, Института и Община Пловдив, уточни той. В Института са на финалната права и за друг проект,  който предизвиква широко обществено внимание в Пловдив – възстановяването на складовете близнаци на дарителя Димитър Кудоглу.

Разгледахме идейния проект за укрепване и възстановяване, изготвен от инвеститорите в съответствие с вече одобрен ПУП с Работен устройствен план. Гледахме го много внимателно.  Изготвили сме становището и в момента го довършваме.  Имаме редица  забележки, които са свързани с основната задача – да се запази максимално автентичността на сградата, каза арх. Тодоров.

Община Пловдив пусна обществена поръчка за избор на проектант на зоните - ТУК