Близо 12 милиона лева ще бъдат нужни за тоталния ремонт на Концертна зала в Пловдив, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя присъства на пресконференцията, организирана от Дом на пловдивската опера. На нея представители на фондацията изразиха своето безпокойство, че залата продължава да се руши, а държавата само отлага във времето ремонта й. Бяха изнесени всички факти и хронология  през последните години, през които държавата е обещавала съдействие и конкретни стъпки за ремонта, но това така и не се е случило.

На пресконференцията не дойде министърът на културата Боил Банов, поради неотложни ангажименти. Все пак Менда Стоянова обясни, че са провеждани множествено разговори с него и министъра на финансите, за да се осигури необходимото финансиране.  Тя допълни, че обществена поръчка за проектиране на залата вече е пусната и се очаква скоро да бъде избран изпълнител. След като заданието бъде готово може да се пусне и голяма обществена поръчка за ремонт. 

Освен конструктивно укрепване е нужно също така подмяна на всички инсталации и оборудване, което ще струва най-малко 12 милиона лева. Ситуацията обаче е такава,че най-вероятно Концертна зала през 2019 година няма да може да бъде ремонтирана. Така Пловдив ще посрещне Европейска Столица на културата без една от основните си сцени. Според Стоянова, най-рано ремонтът може да приключи 2020 година.