Около 200 000 гласа се търгуват средно след 2021 г., това показват анализите на АКФ. Това е спад с около 100 000 в сравнение с предишния период. Към 1000 са рисковите секции. В тях се наблюдава поведението на избирателите. Това заяви бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев пред Нова. 

„Много трудно е да се спазят обещанията, които се дават относно купения вот. Сигналите се разкриват трудно, ГДБОП трябва да търси с изпревараща разузнавателна информация къде и как се купуват гласове. Монтана традиционно е по-рисков регион, там гласовете са по-евтини. Цените се променят”, смята той. 

Според него политически поръчки стоят зад купуването на гласове. „Има си пазар, има предлагане. Може инициативата да идва и от организираната престъпност. Машинният вот промени някои похвати. Не е задължително да има стройна организация, вероятно има схеми около фирми - корпоративен контролиран вот. Това се случва обикновено когато компанията е зависима от обществени поръчки или политическа благословия”. 

По думите му МВР е устроено да не е деполитизирано, защото министърът има пряка политическа власт върху всички нива в полицията.