Община Пловдив пусна обявление, с което се рестартира поръчката за избор на изпълнител на площад „Централен”.  Това се случи, след като КЗК отхвърли претенциите на фирмата, добила огромна популярност в Пловдив, „Ремс строй” на ромката Анка.  С новото решение, срокът за приемане на оферти е удължен до 28 март, след което те ще бъдат отворени.

Обществената поръчка е разделена на 5 обекта и е на стойност 12 млн. лева.

- Реконструкция и ревитализация на площад „Централен“ – проектиране, изпълнение на строителството и осъществяване на авторски надзор

- Социализация, консервация, реставрация и експониране на Форум „Запад“ - проектиране, изпълнение на строителството и осъществяване на авторски надзор

- Подлез „Тримонциум“ - проектиране

- Социализация, консервация, реставрация и експониране на Форум „Север“ - проектиране, изпълнение на строителството и осъществяване на авторски надзор

- „Подлез при Централна поща” – транспортен възел на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител” – бул. „Княгиня Мария Луиза” – ул. „Гладстон” – изпълнение на основен ремонт по одобрен проект.

В това число влиза  площад влиза подмяната на 20 декара настилка на площад „Централен”, като идеята тя да бъде от естествена – каменна. Реконструкцията ще бъде на инженеринг, като в движение ще се правят различните елементи на площада.  Проектантите ще имат пълната свобода да решат съдбата на площада.

Освен нова настилка и осветление на площада, ще бъдат обособени и зони за различни културни мероприятия през 2019 година, за да може да се поставят сцени и инсталации.

Археологията и разкриването на западните пропилеи ще бъде заложено също в проекта, но той ще бъде оставен като подетап. Вероятно през 2019 година, паралелно с Европейска столица на културата, ще се разкрива археологията.

В това число влизат и обновяването на тротоарите по „Цар Борис III Обединител” и пешеходна връзка с Голямата базилика и Одеона.Голяма част от поръчката е и реконструкцията на целия подлез под площад „Централен” на улица „Гладстон”.