Пловдивчани организират протест пред КАТ на 18 май, събота от 10 часа, в който ще настояват за оставката на началника на "Пътна полиция" Красимир Нешев. Причината за протеста е, неадекватните коментари на Нешев по време на брифинга за тежката катастрофа на бул. "Руски", в която загинаха 21-годишния Кристиян Екмекчиян и 22-годишната Теодора Николова. Гражданите твърдят, че са възмутени от изказването на полицейския началник, който заяви, че Кристиян не е бил "рисков" водач, въпреки че има регистрирани 16 нарушения за 3 години, в които е бил правоспособен водач. Според тях, опитът да оправдае високата скорост и последвалия удар в дърветата с мократа настилка , е опит да защити своята служителка, която е майка на загиналия младеж. 

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики /ЕСТП/ коментира пред TrafficNews, че подкрепя протеста и още вчера са изпратили писмо до министъра на вътрешните работи , в което настояват за оставката на Нешев. "Виждате колко много млади хора умират, ГДНП излиза с официална позиция и казва , че нивата на пътния травматизъм сред младите водачи е висок и в същото време началникът на Пътна полиция излиза и ви казва, че един шофьор, който има 16 нарушения за 3 години , не е рисков. Според мен тези нарушения са били индикация за едно опасно поведение на пътя и от КАТ е трябвало да забележат това и да вземат мерки. Всъщност ако той 4 пъти е хващан, това означава , че трябва да са му отнете всички точки от контролния талон и сега той да е без книжка. Вместо това вижте какво казва шефа на КАТ и какво послание отправя към младите хора, които системно нарушават правилата", коментира Диана Русинова. 

Тя твърди, че в ЕЦТП е постъпил сигнал от служители на КАТ Варна, по времето, когато Нешев е бил там началникът на "Пътен контрол" и които съобщават за системни нарушения. "Сега разбирам защо полицията не работи ефективно. Това са хора, които взаимно се прикриват. Ето в случая синът на един служител е направил сума нарушения, срещу него няма сериозни мерки и виждате това как завърши. Но освен , че уби себе си, той уби още едно момиче и рани двама души, които са в тежко състояние и не знаем какви ще са последствията за тях. Това прикриване, това толериране на безобразията по пътищата, води до такива резултати" заяви Русинова. 

Тя заяви, че вчера е разговаряла с директора на ОД МВР - Пловдив ст. комисар Чергов и е изразила възмущението си от поведението на шефа на КАТ. Също така му е съобщила, че от центъра настояват за неговата оставка. Ст. комисар Чергов е защитил подчинения си и го оправдал с това, че "не се е изразил правилно, тъй като е бил притеснен от медиите. И го е смъмрил". За пореден път ставаме свидетели на бягство от отговорност от страна на ръководител на такава позиция. "Смъмрянето" едва ли ще промени статистиката, според която Пловдив е на челно място място по брой тежки произшествия и загинали. Коментарите на пловдивчани по отношение на нивото на пътната безопасност в града и бездействието на полицията са показателни. А липсата на адекватен контрол едва ли е по вина единствено на началника на КАТ. Самият директор обаче едва ли мисли за оставка, след като оневинява потози начин  подчинените си. 

"Няма коментирам тази негова позиция, но от това беше продиктувано и нашето решение да се обърнем директно към министъра на МВР", каза Русинова. Полезното от разговора било, че е договорена съвместна група , която да обследва "черните точки " на територията на областната дирекция и да се търсят варианти за подобряване на безопасността. 

Трябва да се изработят указания как да се работи с рискови водачи. Ежедневно във фейсбук и тик ток има клипове с водачи, които карат с екстремни скорости. Преди 6 месеца МВР обяви , че създава специален екип в ГД БОП за борба с кибер престъпления, който ще намира и санкционира такива водачи. Не виждам обаче, да има някакъв резултат. Настояваме и да се криминализира това хулиганско поведение, което се превръща в тренд" коментира Русинова. 

Младият мъж, загинал при тежката катастрофа на бул."Руски", е син на служителка на КАТ-ПловдивРейндж Ровърът, който се превърна в ковчег за двама млади пловдивчани, се е движел с близо 200 км/час

Диана Русинова за тежката катастрофа в Пловдив: Ето резултатът от безхаберието на институциитеЕкспертът по пътна безопасност коментира трагичния инцидент, в който загинаха двама, а други трима са в болница

Няма опасност за живота на момичето, пострадало при зверската катастрофа на бул. "Руски"Подобрява се състоянието и на момчето