УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив получи дарение от Световната здравна организация. То се изразява в бързи тестове за диагностика на различни инфекции, като хепатит B, HIV,  урогенетални инфекции, ентеровируси, туберкулоза, COVID-19 и други. Дарението включва и хирургически инструментариум за обща хирургия и ортопедия и травматология.

Тестовете ще бъдат използвани в звената на Отделението по спешна медицина към университетската болница. Те ще помогнат за бързата диагностика и лечение на пациенти със заразни заболявания, което е от критична важност в настоящата ситуация с повишен риск от разпространение на инфекции сред бежанците и уязвимите групи.

На събитието присъства зам.-директорът по Диагностична и лечебна дейност към База 2 проф. д-р Иван Дечев, главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, представителят на американското посолство в България Габриел Кортез, представителят на СЗО в България Гийом Симонян, директорът на центъра за украински бежанци в Пловдив Наталия Елис.
 
“Благодаря на Американското посолство, СЗО, от името на изпълнителния директор проф. д-р Карен Джамбазов и от мое име за направеното дарение. Гордеем се с нашето отделение по Спешна медицина, което се състои от четири звена - Вътрешни болести, Ортопедия и травматология, Хирургия и Педиатрия. УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив е най-голямата болница в страната и на Балканите, където годишно преминават над 200 000 пациенти, от които около 90 000 се хоспитализират. Лечебното заведение разполага с 1500 болнични легла, 51 клиники и отделения. Тук работят около 3000 служители, от които 800 лекари. Надявам се, че в бъдеще ще продължим нашето плодотворно сътрудничество”, каза проф. Дечев.
 
“Не само защото е най-голямата болница в страната, УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив работи отдавна с проблема с бежанците. Болницата е доказала, че  винаги може да се разчита на нея при спешни случаи. Това дарение е особено ценно, защото е съобразено с реалните нужди на пациентите. След организирано посещение от Световната здравна организация в основните места, където има бежанци - Варна, Бургас, Добрич, Пловдив, Русе - бяха изяснени реалните нужди, които дойдоха от лекарите и медицинските сестри. ”, каза доц. Кунчев.