Пловдивските лекоатлетически клубовете са едни от най-добрите в страната, а на всяко първенството пловдивските атлети се завръщат с множество медали. За съжаление обаче през летния сезон те нямат нормални условия за подготовка.

Хубавата новина е, че Пловдив има лекоатлетическа писта, която се намира на стадион "Пловдив", но тя е вече доста амортизирала. Големият проблем е, че клубовете могат да използват пистата само по график, защото децата, които тренират лека атлетика в Пловдив са доста. Друг основен проблем е и санитарният възел, за съжаление най-големият стадион в Пловдив не разполага с добри условия като цяло за каквото и да било, а камо ли за нормални съблекални, тоалетни и душове.

Идеята за нов лекоатлетически стадион е още от 2019-а година. Целта първоначално беше стадион "Пловдив" да стане изцяло футболен и да приема мачове от българския футболен елит. Бързо се оказа обаче, че това няма как да стане, а просто козметичен ремонт на съоръжението няма как да помогне.

Идеята беше доразвита и се говереше за проект на стойност 5 млн. лева. Става въпрос за резервния лекоатлетически стадион зад стадион "Пловдив" откъм зала "Чайка". Съоръжението съществува от доста години, а през 90-те е направен и ремонт, за да може да отговаря на всички условия за провеждането на Световното първенство за юноши по лека атлетика – на голямо състезание по лека атлетика се изисква помощен стадион.

След 90-те обаче стадионът е изоставен. Все още функционира и на него тренират и атлетите, но  състоянието му е не е за професионален спорт. Самата писта е за смяна, тревата на терена е израснала доста. Съоръжението е известно и като пожарникарския стадион, защото тук се провеждат и състезания за пожарникари, а в единия край на стадиона стои и съоръжението, на което пожарникарите извършват своите упражнения. Има и кортове, които са с циментена настилка. Като цяло стадионът е страхотно място за пловдивската лека атлетика, но трябва ремонт, който на този етап трудно би се извършил.

Подобен лекоатлетически стадион може да приеме и международния лекоатлетически турнири. Основният ремонт е свързан с чисто нова писта, нов терен, осветление, санитарен възел с всичко необходимо – баня, съблекални, административни стаи.

Общината беше планирала 100 000 лева за конкурс, но тази година няма финансиране за конкурс за проектиране и така стадионът ще остане на заден план.

От TrafficNews потърсихме за коментар председателите на част от пловдивските лекоатлетически клубове за лекоатлетическия стадион:

Стойко Цонов – СКЛА Ботев

Този стадион за мен е последният шанс за леката атлетика в Пловдив да се спаси, защото големият стадион "Пловдив" вече няма да може да приема състезания, защото пистата е тотално армотизирана. Малкият стадион е проектиран за лека атлетика с пълноразмерни скочища за хоризонтални скокове има и писта за загрявка. За мен с малко средства може да се възобнови и да стане най-хубавия център в България за лека атлетика. Това вече е въпрос на решение на Общината. Този стадион е проектиран по перфектния начин за лека атлетика. Пистата може да се възобнови няма нужда да се прави нова писта, да се направят трибуните и стадионът ще бъде готов да приеме и Купа Европа.

Атанас Атанасов – СКЛА Локомотив

Пловдив има страхотна нужда от лекоатлетически стадион. Ние имаме над 150 деца, които сме ги разделили по групи, за да могат тренират всички. Има огромно количество хора, които се занимават с атлетика и на Пловдив е необходим такъв стадион. Пистата на стадион "Пловдив" от 30 години не е пипана, нямаме и нормален санитарен възел на стадиона. Пловдив се нуждае поне от една нова писта. Аз не мисля, че има човек, който се занимава с атлетика и да не иска да има лекоатлетически стадион. Тази година имаме няколко състезания в Пловдив, ако се направи нов стадион можем да вземем големи турнири като Купа Европа. Страшно голяма нужда имаме от нов лекоатлетически стадион.

Лиляна Томова – СКЛА Тракия 96

Такъв стадион е необходим за пловдивската лека атлетика. Стадионът има нужда от обновяване, но сме доволни, че все пак го имаме. Въпреки тежкото положение работим и произвеждаме шампиони. Преди години се говореше за обновяване на лекоатлетическия стадион, но смятам, че това няма как да се случи в скоро време. Тогава се говореше, че 5 милиона лева ще бъдат необходими за стадиона, но предполагам, че вече цената се е увеличала до 10 млн. Същата ситуация е и със стадион "Пловдив". Вече се правят три футболни стадиона, но за леката атлетика не се мисли.

Николай Боруков – СКЛА Актив 2013

Стадион "Пловдив" и лекоатлетическият стадион са изградени заедно. Големият стадион за състезания, а малкият лекоатлетически за тренировки. Според мен Пловдив има достатъчно лекоатлетически клубове и един стадион няма да е достатъчен. Този стадион няма да е достатъчен за всички клубове в Пловдив. В момента има над 500-600 деца, които тренират в Пловдив. Хубаво е да се направи малкият стадион, но като помощен. За мен няма да е достатъчен само този стадион.

Ангел Лафчиев – СКЛА Тракия

За мен стадионът трябва да се реконструира изцяло иначе просто няма как да се ползва за лека атлетика. Той вече е доста остарял. Правихме комисия, в която да разглеждаме какво може да стане на стадиона и решихме да се направи проект и след като се намерят пари да стане факт. Този стадион би помогнал много на леката атлетика в Пловдив. Трябва обаче да се направи по всички стандарти, за да можем да посрещнем и големи състезания.