Правителство на малцинството начело с академик Николай Денков ще предложи ПП – ДБ, ако им бъде връчен втория мандат. Лидерите на двете формации дадоха брифинг, на който  представиха кабинета и управленската програма, както и мотивите за тях.

Кирил Петков заяви, че основна тяхна цел е да се започне да се решават истинските проблеми на хората.

„Започнахме от първия ден след изборите с ясна законодателна програма, изготвянето на управленска програма в следващата седмица. Обещанията преди изборите да бъдат спазвани след тях. Ние нямаме право да подменим вота на 620 000 граждани. В рамките сме на нашето решение на националните  съвети -  без подкрепа на първия мандат и без съвместен кабинет при втория”, каза Петков. Той  заяви, че  водещият принцип в съставянето на кабинета е била експертността поради това номинират акад. Денков, който  бил учен от световна величина.

„Осъзнаваме колко е сложна политическата ситуация поради това нито Христо  Иванов, нито аз, нито ген. Атанасов,  нито Владислав Пенев,  сме част от този проект на кабинет”, каза Петков. Той уточни, че са готови да отстъпят парламентарните комисии, за да има ясно разделение на властите , предвид, че това ще е правителство на малцинството.  Друга идея е капиталовите разходи да се определят от комисията по Регионално развитие, за да няма нищо скрито при харченето на публичните средства.

Христо Иванов каза, че от ПП – ДБ са поели ясен  ангажимент към българските избиратели и това било акт да покажат отговорност и да се отговори на най-важния въпрос – България да има управление .

„ Академик Денков има нашето доверие, както и мандат да състави екип, за да изпълни управленската програмата. Освен  като учен от световна величина, той се доказал се, че може да разговаря с всички и се ползва с нашето абсолютно доверие”, каза лидерът на „Да, България”.

Академик Николай  Денков каза, че приема тази номинация с ясното съзнание колко е тежка политическата ситуация.

„В подготовката на екипа, нашата основна задача бе да се намерят хора, които могат да изпълнят управленската програма и да намерят подкрепа от всички политически сили.  Задачата е изключително тежка, ние не сме във втория мандат, но поехме инициативата да покажем нашият екип, тъй като хората разчитат да се отпуши  политическата система”, каза академик Денков. Той заяви, че програмата е за 18 месеца, тъй като без мнозинство да се планира мандат от 4 години е твърде амбициозно.

Проектокабинета на ПП – ДБ:

Министър-председател - Николай Денков;

Министър на финансите - Асен Василев;

Министър на вътрешните работи - Андрей Янкулов,

Министър на правосъдието - Милен Матеев, 

Министър на енергетиката - Радослав Рибарски, 

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков, 

Министър на външните работи - Ирена Димитрова,

Министър на иновациите - Даниел Лорер,

Министър на здравеопазването - д-р Христо Хинков, 

Министър на транспорта - Георги Гвоздейков,

Министър на образованието и науката - проф. Генка Петрова, 

Министър на отбраната - Тодор Тагарев

Министър на труда и социалната политика - Иван Кръстев, 

Министерство на икономиката - Юлиан Войнов, 

Министър на електронното управление - Александър Йоловски, 

Министър на земеделието - Христо Даскалов, 

Министър на околната среда и водите - Юлиан Попов, 

Министър на туризма - Гергана Кабаиванова,

Министър на културата - Яна Генова,

Министър на спорта - Димитър Илиев.