В началото на декември ще стане ясно кои жилищни сгради ще получат 100 процента финансиране за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост, заяви министърът на регионалното развитие Андрей Цеков. От министерството предстои да направя класиране на одобрените проекти, като  с приоритет ще бъдат по-големите жилищни сгради.

"Бяха подадени проекти за 3,9 милиарда. При ресурс 1,129 млрд. лева. В момента се прави оценка на проектите, които са обявени за недопустими, за да сме сигурни, че няма проект, който отговаря на критериите, но не е допуснат. Ресурсът е 4 пъти по-малък от нуждите и смятам, че е постигнат добър баланс. Резултатите ще бъдат обявени в началото на декември, за да можем да получим докладите на външните оценители. Това, което се предвижда, е договорите да ги сключваме декември-януари"”, каза Цеков.

Община Пловдив е подала 70 многофамилни жилищни сгради към Министерството на регионалното развитие и благоустройство за енергийно обновяване.  Рекордьор е район „Южен”, които са подали 19 сгради, а след него се нарежда „Източен” с 18, макар да е два пъти по-малък.

В „Тракия”, „Западен” и „Централен” блоковете са по 10, а най-малко са в район „Северен”, където сградите са едва три.

Средствата,  които са отделени за Пловдив обаче са недостатъчни. Вероятно от подадените 70 блока, в най-добрият случай 100% безвъзмездно финансиране ще получат половината  сгради.

Бюджетът за Община Пловдив през програмата е за 80 млн. лева, а количествено-стойностните сметки само в район „Южен” са за 37 млн. лева.

В Плана за възстановяване е предвиден втори етап на програмата, която е обаче до 80% безвъзмездно финансиране, а останалите 20% трябва да се осигурят от собствениците.