Нямаме търпение за лятото, да се озовем на плажа и да поплуваме в топлото море. Е, до тогава има още малко време, а през него може да поддържаме форма и за обичането на банския, и за представянето във водата, с няколко и друга тренировка по плуване. неведнъж именно този вид физическа активност се определяна като най-благоприятната за цялото тяло. И това със сигурност не е случайно.

Плуването е страхотен начин да се погрижим за здравето на сърдечно-съдовата система и белите дробове. С него не само можем ефективно да поддържаме оптимално тегло, но и да се изчистим максимално от мазнини и да оформим мускулатурата си както с никой друг вид упражнения. Няма как да не споменем и подсилването на имунната система, подобрената издръжливост и борбата с психичното натоварване.

За трупане на мускули

Когато се движим във водата, ние тренираме всяка възможна мускулна група в тялото си. Едновременно извършваме и аеробно тренировка, и така със съпротивление. То обаче е много ниско, също както шансът за контузии, за разлика от този при вдигане на тежести например. Въпреки това е напълно достатъчно, за да оформяме мускули. 

Трите неща, от които се нуждаем, за да изградим мускули, са метаболитен стрес, мускулно напрежение и мускулно увреждане. Когато плуваме по-дълго време, тялото ни изчерпва енергията в мускулите, което води до натрупване на странични продукти от метаболизма като водородни йони, лактат и креатин.Така се създава метаболитен стрес, който води до адаптивен отговор и мускулен растеж. 

Като форма съпротивително упражнение, плуването създава мускулно напрежение, с което се стимулира протеинов синтез. А когато го практикуваме редовно, води и до мускулно увреждане (създаване на микроразкъсвания) и хипертрофия, от която мускулите увеличават своите размери, докато се възстановяват увредените влакна.

За да се постигне този ефект са ни достатъчни две-три тренировки седмично от по 30 до 60 минути като е много важно да имаме правилна техника, затова най-добре да са под ръководството на треньор. След няколко месеца в подобен ритъм тялото ни се адаптира и може да добавим и интервални тренировки, при които редуваме по-бързо с по-бавно плуване за по-голямо натоварване. Намаляване на времето за почивка и плуване с по-дълго задържане на дъха също дават по-добър резултат върху мускулатурата, пише Health News.

За отслабване

Точно както всяка форма на физическа активност, така и плуването ни помага да горим калории. Това колко точно ще успеем да елиминираме с една тренировка зависи от редица фактори - нейната интензивност, физическа ни форма и тегло и други. Зависи и в какъв стил плуваме. Например в свободен горим около 300 калории за половин час, а с бътърфлай - около 450.

А ефектът на отслабване е пряко свързан с този за трупане на мускули. Защото колкото повече мускули има тялото, толкова повече калории гори, дори когато не сме физически активни. За да подсилим максимално този ефект и да влезем по-бързо във форма, може да правим високоинтензивни тренировки, които в този случай означават да плуваме толкова бързо, колкото можем, за период от 30 секунди, след това да намаляваме темпото и отново да го увеличаваме.

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock