Вероятно повечето жени мият косата си както всички останали - първа е основната стъпка с шампоан, след което идва ред на нанасянето на балсам. И това, разбира се, е напълно нормално и правилно - поне според традиционния подход.

Има обаче и друг метод при измиването на косата, с който тя става по-мека, гладка и блестяща. Той също включва единствено двата основни продукта - шампоан и балсам, но се различава по реда на нанасянето им.

При този подход първо започваме с балсам, а след това измиваме косата с шампоан. Той е особено подходящ за хора със суха и увредена коса, склонна към накъсване.

Щом влезем под душа, първата ни стъпка е да нанесем балсам само по дължините и краищата на косата, като избягваме корените и скалпа. По този начин създаваме "предпазен филм", с който предпазваме косъма от изсушаване, както и от навлизането на по-тежките съставки на шампоана, пише Vogue.

След това идва ред на шампоана. Разпенваме малко количество в дланите си и го разпределяме в корените. Добре е да наблегнем на зоните над и зад ушите, както и задната част на главата към врата, тъй като те често остават пренебрегнати и водят до по-бързото омазняване на косата.
 
После изплакваме шампоана и отново разпределяме малко балсам по дължините и краищата на косата. Оставяме го да подейства около минута, след това изплакваме отново старателно, като за допълнителен блясък е добре да бъде с по-хладка вода. Отцеждаме внимателно косата, след което я подсушаваме и стилизираме както предпочитаме.
 
 
 
 
 
 
 
Източник: lifestyle.bg
Снимки: iStock