В рамките на изминалия ден са установени общо 29 шофьори, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 16 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 13 - с над 1,2 на 1000, трима са отказали да бъдат тествани. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 26 водачи, четирима са отказали тестване.

В рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 12 141 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 13 864  водачи и пътници. Съставени са 3552 фиша и 735 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори, посочват от МВР.

През последното денонощие един човек е загинал, а 21 са ранени при 16 тежки катастрофи в страната, съобщиха от МВР по-рано днес. В София са регистрирани 32 леки произшествия без пострадали.