Наградиха най-добрите огнеборци и служители на Пловдивската пожарна, допринесли за утвърждаване имиджа на професията и доказали се през изминалата година. 

Наградените ще представят Пловдив в националната надпревара „Пожарникар на годината“. Класирането се прави от комисия, след обсъждане на мотивирани предложения и оценки за работата на служителите от всички районни служби на дирекцията. Конкурсът показва постиженията на огнеборците в четири раздела. Първият, в който се излъчва комплексен победител, е за държавни служители, работещи по различните направления на дейност. В останалите три категории се номинират служители в направленията: “Пожарогасителна и спасителна дейност”, “Контролна дейност” и „Превенция”.  

В РАЗДЕЛ “ПОЖАРОГАСИТЕЛНА ДЕЙНОСТ” в Областен етап на Национален конкурс “Пожарникар на годината - 2023” победител стана мл. инсп. Йовко Карагьозов – командир на екип в група „ПГ и СД“  на 02  РСПБЗН Пловдив. 

46-годишният Йовко Карагьозов започва работа в системата на МВР през 2000 година, когато е назначен като пожарникар във Втора районна служба. През 2015 г. става командир на екип в същата служба. Притежава отлична професионална подготовка и непрекъснат стремеж към усвояване на новостите в нормативната база. Многократно награждаван за работата си от началника на службата, директора на РДПБЗН и министъра на МВР.  През изминалата година Йовко Карагьозов е участвал в ликвидирането на 180 различни произшествия, като 80 от тях са пожари. Номинацията му е изключително силна- проявен героизъм и професионални умения при ликвидирането на произшествие  на 30 август 2023г. по време на което е спасен човешки живот. При пожар на апартамент в осем етажен жилищен блок огнеборецът успява да помогне и изведе трудно подвижна възрастна жена. Въпреки огромното напрежение, успява мигновено  да прецени рисковата ситуация- да влезе в горящия дом при развит пожар и силно задимяване, поставяйки живота на възрастната жена пред своя собствен. 

Наградата в РАЗДЕЛ „СПАСИТЕЛНА ДЕЙНОСТ" получи гл. инсп. Петър Петров –  началник сектор СОД на РДПБЗН Пловдив.

След завършването на висше образование в Академията на МВР - специалност „Пожарна и аварийна безопасност“ през 2012г. Петър Петров започва работа в системата на МВР като инструктор в група „Спасителна дейност“ към Областно управление ПБЗН Пловдив. В момента е ръководител на сектор “СОД“, където с личния си пример ежедневно мотивира 41 спасители. Петър е и опитен водолаз.  Заместник ръководител на Международния модул за търсене и спасяване в градски условия. През изминалата година се сблъсква с редица професионални предизвикателства, които изискват не само проявата на ръководни умения, а поставят издръжливостта му на продължително натоварване.  Пример за себеотрицанието с което работи и ръководи действията на колегите спасители е участието на модула в акцията по издирване и спасяване на хора под руините на  опустошително  земетресение в турския град Бесни, където  колегите ни работят при тежки зимни условия 11 дни. С цената на изключителни физически усилия успяват да извадят и спасят живи хора. През лятото на миналата година гл. инсп. Петър Петров ръководи втората група на модула за гасене на горски пожари, предислоциран за оказване на помощ на Гръцката държава в борбата с  бушуващите горски пожари.  

Със своето присъствие на терен освен, че мотивира своите колеги да дават всичко от себе си, успява да вдъхне в местното население сигурност и спокойствие с отличната комуникация и себераздаване на  професионалисти и доброволци.  

За носител на наградата в РАЗДЕЛ „КОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ” бе избран инспектор Кузман Ташев Дерменджиев - инспектор в група „ДПК и ПД“ на 03 РСПБЗН Пловдив.

Професионалният път на Кузман Дерменджиев започва през 2017г.,след завършването на факултета по „Пожарна и аварийна безопасност “ при Академията на МВР.  Става част от екипа на РДПБЗН Пловдив през 2021г. В работата си отдава приоритет и активно работи с детските и учебни заведения на територията на обслужвания участък от Трета районна служба. С мотивация, организация и огромно желание допринася за подготовката и отличното представяне на младежките противопожарни отряди. Доказателство за това са призовите места на ръководения от него отбор на районните състезания. През май миналата година отборът му от млади огнеборци спечели първо място в дисциплината „Бойно разгръщане“ и се класира на трето място в комплексното класиране за купата на община Свиленград. Мотивиран от успехите, Кузман Дерменджиев завърши и обучителен курс за съдии в гр. Ловеч. Номинацията му е свързана с принос към издигане престижа на професията. Активно участва в популяризирането на основните правила за пожарна безопасност, като успешно ги предава в преки лични срещи с едни от най- уязвимите групи- децата и възрастните хора. Кузман създава и организация за провеждането на превантивна кампания преди жътвата - с цел осведоменост на земеделските производители. Проявените обективност и безпристрастност при прилагането на изискванията за пожарна безопасност му отреждат позицията на доказан и уважаван  професионалист.  

Призът в РАЗДЕЛ „ПРЕВАНТИВНА ДЕЙНОСТ” отиде при ст. инсп. Йордан Михов – началник група ПКПД в сектор ПКД на РДПБЗН.

 

59-годишният Йордан Михов е пример за  служител с отлична теоретична подготовка и професионален опит в областта на превенцията. В системата на МВР започва работа през 2009г.  като началник група „Планиране, оперативна дейност и оперативен комуникационно-информационен център“ на Гражданска защита.  В момента е началник група. Притежава специализирани познания в областта на химическа, биологическа и радиационна защита. С дългогодишния си управленски опит прецизно и последователно планира, организира, успешно ръководи и контролира цялостната работа на групата.  Организира и методически ръководи насочени инициатива, мероприятия и прояви с учебен и спортно-състезателен характер сред които: ученически състезания „Млад огнеборец“ и „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“, конкурс „С очите си видях бедата“ и множество активности  за деца и родители по време на Седмицата за пожарна безопасност. 

Притежаваните знания и опит са безценен източник на информация. Подготвя и представя лекции на теми като „Колективна лична защита“, “ Индивидуални средства за защита“, „Прибори за радиационно разузнаване“ за студенти от различни факултети на Медицинския университет и ПУ „П. Хилендарски“. Съорганизатор и лектор на обучения по теми, свързани със защитата на населението при бедствия, които се провеждат сред директори на училища и детски градини. Участва в комисията по класифициране на язовирите в област Пловдив, по степен на потенциална опасност. Член е и на комисията за подбор на доброволци за формированията, които активно се включват с помощ при извънредни ситуации и бедствия. 

Последното отличие, което е в РАЗДЕЛ „КОМПЛЕКСЕН ПОБЕДИТЕЛ” в Областен етап на Национален конкурс “Пожарникар на годината - 2023” получи гл.инспектор Васил Димов - Началник на  01 РСПБЗН. Както по-рано TrafficNews съобщи гл.инспектор Васил Димов ще е и новият временно изпълняващ длъжността директор на Пловдивската пожарна. Той ще заеме поста на 9 февруари, като ще наследи комисар Георги Мангараков, който се пенсионира.

Пожарната в Пловдив ще има нов директор, комисар Георги Мангараков се пенсионираВременно изпълняващ длъжността ще бъде гл. инсп. Васил Димов

43-годишният Васил Димов е завършил специалност “Пожарна и аварийна безопасност”, във факултет “Пожарна безопасност и защита на населението” при Академия на МВР. Започва работа в системата на МВР в края на 2003г. в гр. Пазарджик. Четири години по- късно се мести в 01 РСПБЗН Пловдив, а към днешна дата е неин началник. Притежава отлични организаторски качества и добър ръководен опит. През последната година ръководената от него служба и участък към нея, са участвали в ликвидирането на 1057 произшествия, от които близо половината - 525 броя са пожари. Сред по-характерните и обществено значими произшествия, възникнали в района на ръководената от него служба са :

- Пожарите в горски масиви на Гребна база  Пловдив, обхванали площ от 200 декара. Спасени са два хотелски комплекса, ресторант и жилищни сгради

- Пожар в апартамент на ул. Иларион Макариополски, с четирима пострадали и 6 спасени души.

- Пожари в горски масиви в землището на с. Любен-  Огънят обхваща територия от 600 дка широколистна гора и 500 дка лесонепригодни площи. Спасени са 1400 дека широколистна гора и 200 дка житни посеви.

- Пожар в землището на с. Царимир, обхванал територия от 1400 декара.

- Мащабен пожар в землището на село Найден Герово, разпрострял се на площ от около 350 дка  и 60 декара посеви от царевица. Спасени са 200 декара житни посеви и 1400 дка широколистна гора.

Управленски и ръководен опит гл. инсп Васил Димов е натрупвал и надграждал в периодите, когато е замествал директора на РДПБЗН Пловдив. По – характерните произшествия през изминалата година в ликвидирането на които пряко е участвал са :

Месец юли -  пожар в предприятие за рециклиране на полимерни отпадъци „Папир БГ“, обхванал площ от 800кв м. Унищожени са 1000 бали пластмаса и хартия, 50бр торби азотни торове. Деветте пожарни екипа успяват да спасят съседни складове за търговия на едро с торове  и хранителни продукти, както и над 3 000 кв м. складови и производствени площи на предприятието.  

Същият ден 23 юли- пожар в житен блок в землището на първомайското село Буково бързо  обхваща и широколистна гора. Към мястото са насочени 5 екипа огнеборци. Доброволци от формированията на Асеновград, Първомай и Пловдив, също се включват в гасенето на 1800 декара житни посеви и широколистна гора. Спасени са 300 дка горски масив.  

Три дни по-късно - на 29 юли на огнено изпитание са поставени и жителите на първомайското село Искра. Пожар в 140 дка смесена гора, обхваща и 160 декара лесонепригодни площи.  Жителите на селото са пряко застрашени. 7 пожарни екипа, доброволци от формированията в Асеновград и Пловдив, служители на горското стопанство в Първомай с общи усилия успяват да защитят населеното място. Освен живота и имуществото на хората, са  спасени и 300 декара горски масив.

Лятната обстановка става все по-нажежена. На 21 август, пожар в сгради и насаждения в землището на с. Сухозем обхваща площ от 500 декара. В ликвидирането на произшествието участват 5 пожарни екипа, а ръководството им на терен се провежда от гл. инсп. Димов. В края на август още два големи пожара в Хисарско, също поставят на изпитание огнеборците от областта- единият край село Паничери, а другият между селата Красново и Старосел. В Паничери са спасени 10 сгради и иглолистна гора, а 6 екипа пожарникари почти цяло денонощие се борят с огнената стихия, погълнала рулонни бали фураж и обхванала 400 декара  земеделски площи . Спасени са 300 декара смесена гора.

Още един изключително тежък пожар през лятото на миналата година поставя почти на предела на възможностите огнеборците. Низов пожар в гориста местност край връх Баба в землището на село Бачково обхваща площ от 10 декара иглолистна гора в отдалечен и трудно достъпен терен. Огненото бедствие налага обединяването на усилията на огнеборци, горски служители, доброволци, както и на хеликоптер  от 24 Авиобаза Крумово.

В обслужвания район на Първа служба е осъществен контрол и е  осигурена пожарна безопасност по прибирането на житни култури от общо над 65 110 декара засети площи.  

По линия младежка дейност – през 2023 година отряд „Млад огнеборец“  на Първа служба става областен победител на републиканското първенство, а по традиция представителният отбор по пожаро-приложен спорт на Първа служба заема челните места в съревнованието между отборите на пловдивската дирекция с отлично подготвените колеги. Част от неговите състезатели  участват в републиканския отбор по ППС.

Гл. Инсп. Димов и ръководените от него служители се включиха в изпълнение на дейности по проект на Министерство на образованието за равен достъп до училищното образование в условията на кризи, осъществен с финансова подкрепа по Оперативна програма „Наука, образование и интелигентен растеж“. В изпълнение на дейностите по проекта колегите ни  обучиха близо 2700 ученици.   

Значителни усилия и съществен принос началникът на Първа РСПБЗН положи и при кандидатстването с инвестиционни предложения по програмата за енергийна ефективност за сградите на Дирекцията в комплекс с Първа и Втора районни служби, както и участъка в Съединение.

Ето защо номинацията на гл. инспектор Васил Димов за съществен личен принос към издигане престижа на професията на пожарникарите и спасителите е комплексна.   

Със заповед на директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”- Пловдив комисар Георги Мангараков, всички служители, които  бяха отличени в съответните категории, са наградени и с „Писмена похвала”. Те представят дирекцията на национално ниво в конкурса „Пожарникар на годината”, който ще се проведе в столицата.