Общинският съвет в Пловдив ще гледа предложение за промяна на  маршрутни разписания за автобусни линии №1, №11, №12, №25, № 20, № 6. Идеята е без да се намалява броя на рейсовете да се направят по-практични за пловдивчани.

Така ще бъдат премахнати прекалено ранните курсове пред 5:00 часа, както и тези след 22:00 часа.  Освен това ще бъдат премахнати дублиращи се курсове от линии с общо начално направление, което води до драстично намаляване на ефективността им.  Често се вижда как две автобусни линии с почти идентичен маршрут вървят една след друга, вместо да има разлика между тях.

Целта е в активните часове да има повече автобуси, а вечерните, които са по-другите линии,  да се изпълняват, като се  затегне контрола. Това означава, че вместо на 12-15 минути, шестте линии в пиковите часове ще са на 10 – 12 минути.

В момента по маршрутна схема се движат 222 автобуса, каквито нива не е имало от пандемията насам.  На транспортната комисия, която се гледат предложенията на превозвачите от 150 техни искания са били приети едва 9, които в действителност ще са в полза на пътниците.