Израелците са готови да се бият и с голи ръци. Това заяви премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от "Ройтерс". Изявлението му бе като отговор на предупреждението на президента на САЩ Джо Байдън, че доставките на оръжие може да бъдат спрени заради планирана операция в Газа.

Администрацията на Байдън заяви, че не може да подкрепи голямо нахлуване в Рафах при отсъствието на това, което смята за надежден план за защита на невоюващите лица. Израел каза, че победата в седеммесечния конфликт е невъзможна без превземането на Рафах.

Правителството на Нетаняху запази мълчание по отношение на съобщенията, че Вашингтон задържа пратка бомби - докато в сряда Байдън не излезе публично с мярката, заявявайки, че е част от предупреждението на САЩ към израелците да не "влизат в Рафах".

"Ако трябва да останем сами, ще останем сами, каза Нетаняху, без да се позовава конкретно на съобщението на САЩ. Ако трябва, ще се бием с ноктите си, каза той във видео изявление. Но ние имаме много повече и с тази сила на духа, с Божията помощ, заедно ще победим."

Коментарите на консервативния премиер бяха повторени от другите двама членове с право на глас на неговия военен кабинет, министърът на отбраната Йоав Галант и бившият министър на отбраната центрист Бени Ганц. Никой не каза изрично, че ще бъде наредено по-дълбоко почистване на Рафах.

"Обръщам се към враговете на Израел, както и към най-добрите ни приятели и казвам - Държавата Израел не може да бъде покорена, каза Галант в реч. Ние ще бъдем силни, ще постигнем целите си - ще ударим "Хамас", ще ударим ливанската "Хизбула" и ще постигнем сигурност."

Ганц изрази признателност за безпрецедентната подкрепа и доставки на САЩ във войната.

"Израел има задължение, от гледна точка на националната сигурност и морала, да продължи да се бори, за да върне нашите заложници и да сложи край на заплахата на Хамас срещу Южен Израел, заяви той в X. И Съединените щати имат морален и стратегически дълг да предоставят на Израел инструментите, които са необходими за тази мисия."

Успоредно с публичния спор, Съединените щати се опитват да подпомогнат посредничените от Египет и Катар преговори между Израел и Хамас, които ще освободят някои заложници.

Те се спънаха в искането на "Хамас" за край на войната в Газа. Израел е готов да влезе само в прекратяване на огъня. Преговарящите в четвъртък напуснаха последните срещи в Кайро без сделка, а Израел заяви, че ще продължи с планираната операция в Рафах.

Главният израелски военен говорител, контраадмирал Даниел Хагари, каза на брифинг, че въоръжените сили разполагат с достатъчно боеприпаси за Рафах "и други операции, които са планирани".

Междувременно, в четвъртък Рафах отново бе атакуван.