На 12 май 2013 година 24-годишният Денислав Гемеджийски е прегазен от мъртвопиян шофьор между селата Костиево и Радиново. Младежът отказва да се качи в автомобила на свой познат, тъй като вижда, че е неадекватен. Тръгва пеш към дома си в Царацово, а минути по-късно пияният шофьор минава през него. Виновникът Николай Белев – Келеша е заловен при опит да свали номерата от автомобила си и да заличи следите от удара. Родителите на убитото момче са съсипани от скръб.

Внезапната загуба на детето им буквално ги смазва. В първите дни след  погребението, Николай и Йонка  буквално не знаят на кой свят са. Точно в този невероятно тежък момент семейството е подложено на неописуем натиск от орди адвокати и техни посредници. Гемеджийски са идеалната мишена за юристите, които са в бизнеса с обезщетения след катастрофа. Те обаче успяват да устоят на жестоките  атаки и не попадат в схемите, за които TrafficNews.bg ви разкри в серия от публикации.

„Още в деня, в който погребахме Денислав, дойде наша близка и ми каза, че може да ни свърже с много добър адвокат. Аз й благодарих и казах, че все още не знам къде съм и не ми се мисли за адвокати. Следващите дни беше истински кошмар - всеки ден идваха различни хора - някои се представяха за адвокати, други пък бяха посредници. Бяха като ято лешояди. Предлагаха ни помощ на добра воля, носеха някакви договори, брошури. След като престанахме да отваряме врата, адвокатите започнаха да атакуват наши близки. Ходиха при сестрата на съпругата ми и при моята сестра. Едни предлагали безплатна помощ, други са казвали, че могат да ни издействат голямо обезщетение”, разказа за TrafficNews.bg Николай Гемеджийски. 

Почерненият баща не помни имената на хората, които са го посетили, но в репортажите на TrafficNews.bg той е разпознал един от посетителите - Атанас Пацев. „Неговото държание беше най- арогантно. Той буквално каза: „Можем да изкараме някой лев!”

"Изключително арогантно и неморално. Смятам, че не е редно. Болката е толкова голяма и някой да се възползва и да притеснява близките в такъв момент - това не е човешко. Да говорят за цифри и пари на човек, изгубил детето си. Кой може да мисли за пари в такъв момент!”, недоумява почерненият баща.

Николай казва, че след трагедията, че в дома му е го е посетил и шефът на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров, но той отказал и техните услуги.

„Като гледах репортажите за схемите с обезщетенията, си дадох сметка, защо някои от адвокатите паркираха пред дома ми джипове за 200 000 лева”, коментира Гемеджийски.

По-късно семейството се включва в различни инициативи, чиято цел е спешна промяна в закона и по-сериозни наказания  при причиняване на смърт на пътя.

Шест месеца след катастрофата, убиецът на сина им е на свобода. Това е втори шок за тях. Особено, когато научават, че книжката му е върната и той отново шофира. В последствие Келеша е осъден на 4,8 години лишаване от свобода, след като се признава за виновен.

Гемеджийски все още не са търсили обезщетението, което застрахователната компания трябва да изплати за убитото момче. Смятат, че е твърде рано, а и знаят, че парите няма да намалят убийствената болка от смъртта на сина им. Спасява ги единствено грижата за другия им син - по–малкият брат на Денислав, който е студент в Пловдивския университет. 

TrafficNews.bg