Преди дни изнесох лекция пред вашите колеги в Оксфорд. Сподедих пред тях, че дори и най-добрите учебни програми неизбежно ни поставят в рамки, които ограничават нашите възприятия и мислене. Вие трябва да не допускате да бъдете поставени в рамки. Абстрактният патриотизъм в социалните мрежи днес също не е достатъчен. Необходими са непримиримост към безобразието, беззаконието, простащината. С тези думи президентът отговори на въпроса на четвъртокурсничката Натали, какво трябва да се случи, за да постигнем промяна за България. 

Дебатът между Радев и студентите по биология, право, музика, политология, български език и история продължи повече от половин час. По време на дискусията възпитаниците на Пловдивския университет поставиха въпросите си към президента, а на дневен ред изплуваха актуални теми като протестите на майките срещу Валери Симеонов.

Да не сте се наговорили с медиите? - два пъти попита Радев студентите. Първите запитвания към него бяха свързани с евентуалното му намерение да създаде собствена партия. 

Младите са тези, които трябва да създават партии, сподели той, и допълни, че каквато и нова политическа партия да се появи, той ще я подкрепи. Един от въпросите, които изправи на крака присъстващите, бе отправен от бъдещата юристка Мария. 

Ако бяхте студент, какво би ви мотивирало да останете в България?, попита тя. В отговор Радев заяви, че всеки трябва да намери собствената си мотивация. 

"Когато ходя по света, винаги отделям време да се срещна с нашата общност зад граница и често ми задават въпроса, кога ще се оправи България, за да се върнат представителите й у дома. Всеки решава къде да застане в процеса на така нареченото "оправяне на България". Според мен мотивацията няма само материални измерения. За да съм тук, съм намерил своята. В началото исках да бъда много добър в своята професия. Връщайки се назад, мога да бъда горд с постигнатото", сподели президентът. "Предстоят ни сериозни промени. Тези промени раждат проблеми и възможности, а самите промени са една историческа задача. Участието в една такава задача само по себе си е мотив. Особено за хора, които не гледат само през призмата на материалното благополучие", допълни той.

Възпитаникът на Юридически факултет Иван Кърчев използва повода, за да отправи запитване, свързано с евентуално създаване на дискусионен клуб в бъдеще.

"При нас идват политици, говорят и си отиват. Как можем да запазим контакта с вас?", попита той. Президентът отговори, че срещите ще продължат и в други университети. Той отправи призив към колегите му да не бъдат апатични, да дебатират и обменят мнения по между си. 

"Организирането на клуба зависи от вас, но сте прав - трябва да има реална връзка, смислен дебат. Мислете, срещайте се, дебатирайте, защото общество, което чака някой друг да му решава проблемите, има много къс хоризонт", коментира Радев.

Въпросите към президента бяха разнообразни по характер. Студенти, изучаващи музика, се обърнаха към него и с молба за коментар дали музиката има място в България. Радев припомни, че именно фолклорът е едно от нещата, съхранили народа ни, и докато политиката е преходна, изкуството е вечно. 

По отношение на възникналите напоследък, няма да ги нарека форми на музика, а на "халтура", трябва да бъдем единни. Радвам се, че Пловдив ще бъде Европейска столица на културата и това може да бъде още един тласък за нашето музикално и културно наследство, сподели Радев.

В края на дискусията той получи и символичен подарък от ректора на Пловдивския университет - статуетка с изображението на Паисий Хилендарски. Стотици възпитаници на няколко факултета се наредиха на опашка, за да се снимат с президента, преди той да се отправи на обиколка из кампуса на университета. Още в началото на беседата ректорът поздрави ентусиастите от Студенски съвет на ПУ, като по думите му "благодарение на техните усилия, имаме първия в България кампус от Европейски тип".