Наближава големият християнски празник Сирни заговезни (18.02.). Прощалната неделя, както е известен още той, се чества винаги седем седмици преди Великден. Това е празникът на опрощението и на този ден искаме прошка и сами прощаваме на близките си. Така пречистваме душите си и ги изпълваме с мир, за да посрещнем Възкръсналия Христос. 
 
В много български краища традицията повелява на този ден да се носят страшните кукерски маски, които да прогонят злите духове, бродещи между хората. Карнавалът символизира края на зимата, настъпването на пролетта и победата на светлината над мрака. 
 
Какви са обичаите, характерни за Пловдив и областта на този ден? Попитахме в няколко града и села какви са традициите, които спазват на Сирни заговезни. 

КОМАТЕВО

От години в Коматево на Сирни заговезни местни се преобличат като кукери и гонят злите духове чрез ритуални танци. 
Кукерите танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни (символични) действия като оране, сеитба и други. Кукерските игри и обичаи се изпълняват само от мъже, главно ергени. Всяка кукерска дружина си има водач, който единствен е женен мъж, сиреч стопанин с установено социално положение. Водачите в останалите краища са: кукер, баба или кукерица-кукерска булка, цар, плюфкач, харачари (двама или четирима), берберин. Тази неделя кукерите ще минат по улиците в квартала от 10:30 до 11:00 часа, а официалната част на празненствата ще е пред Читалище "Иван Вазов" от 14.00 часа.
 
 ИВАН ВАЗОВО
 
Ежегодно Иван Вазово става домакин на кукерски карнавал на Сирни заговезни. И тази година кукерските празници намериха място във фолклорния календар. Въпреки осезаемите самобитност и колоритност на веселбите, жителите не пропускат обичая при среща по-младите да целуват ръка на по-възрастните и да искат прошка. 
 

ХРАБРИНО

Характерно за кукерския карнавал на Сирни заговезни в с. Храбрино е ритуалното запалване на огън, около който се вие хоро. В неделя тържествата ще започнат в 18:00 часа в центъра пред кметството. 
 

КАЛОФЕР

В Калофер, както и в Карлово и повечето селища в района също се провеждат традиционни кукерски карнавали. В тези краища кукерите се делят на „белогащи“ и „баджаци“ в зависимост от цветовете на костюмите им. „Миналата година участниците бяха доста по-малко в сравнение с предходни години. Опитват се да направят стриктна организация - участниците да се записват предварително, да следват зададен маршрут, а преди беше всеки решава, облича се и излиза на улицата да играе. И хората бяха повече.“, коментират местни в очакване на празненствата. А те ще започнат още по обяд в неделния ден - в 12:00 часа. От НЧ „Христо Ботев“ в Калофер обещават награди за най-добър костюм, маска и артистично представяне и разбира се, много музика, смях и веселие.
 

ПАВЕЛ БАНЯ

В Павел Баня традицията повелява кукерите, наричани в този край „Старци“ да тръгват от краищата на града и да събират вечерта на площада. Всеки „Старец“ е въоръжен с дървена сабя - „калъчка“. Към „Старците“ се присъединяват и други персонажи - „булка“, „младоженец“, „девер“, „циганин“, „циганка“ и др. Градът е един от най-активните в кукерските карнавали - има десет действащи кукерски състава. Те ще започнат празненствата още в петък и ще влизат във всяка къща до неделя, а финалът ще е в неделя в 15:00 часа в центъра на града.
 

ПЪРВЕНЕЦ

По стар обичай в Първенец тържествата започват още по изгрев слънце, когато кукерите започват обиколката си на града. Въоръжени са с фуски, които се правят от биволски или свински пикочни мехури - раздуват се и се втъкват един в друг, докато се получи твърда топка. С нея „бият“ за здраве. 
 

ХИСАРЯ

Кукерските игри в Хисаря се наричат „Джумалите“ и наследяват древна тракийска традиция, отбелязваща смяната на старата с новата година, по време на която се откроява един главен кукер, който има своя свита. А „джумал“ е дума, запазена от турски, която означава „маскиран веселяк“.