Скопие е със затворени училища и препълнени болници. През зимата македонската столица е един от най-замърсените градове в света.

В педиатричната болница в Скопие в края на януари над 100 деца са лекувани заради респираторни проблеми, свързани със замърсяването на въздуха. Най-малкото дете е на два месеца, пише 24 часа.

Според правителството отоплението на дърва, въглища, дори и на други горива, получени от отпадъци, има дял от една трета за токсичните емисии в града. Само богатите квартали разполагат с централно отопление. В проучване от 2018 г. ООН посочва, че над една трета от жителите в централната част на града се отопляват на дърва, със стари и замърсяващи въздуха отоплителни устройства. В тази бедна балканска страна друга една трета от жителите използва като гориво материали, събрани от строежи или сметища, включително автомобилни гуми или пластмасови отпадъци.

Нивата на замърсяване накараха правителството да затвори училищата, да поиска прекъсване на работата на строежите и да въведе безплатен обществен транспорт, за да насърчи гражданите да оставят колата си в гаража.

През 2018 г. Световната здравна организация /СЗО/ определи Скопие за столицата с най-замърсен въздух в Европа.