Шествие от пл. "Стефан Стамболов" до Стария град, водено от бог Дионис, даде старт на дефиле "Вино и гурме". Дегустациите на разнообразни вина и храни ще вървят в различни места в архитектурно-историческия резерват от днес до неделя включително. Празникът започна с танцовите изпълнения на ансамбъл "Тракия".

"Културният календар на Пловдив е изпълнен с такива събития като "Вино и гурме". Благодарим за инициативата, знаете, че в лицето на Община Пловдив имате приятел, който ви подкрепя. На фестивала ще му върви по вода“, пророкува кметът на Пловдив Костадин Димитров преди да поеме заедно с председателя на Съвета по туризъм Любозар Фратев.

Танцьорите и бог Дионис, в чиято роля влезе артистът от Държавна опера-Пловдив Владимир Василев, на няколко пъти спираха, танцуваха и канеха минувачите да посетят събитието, което в основната си част се провежда в Стария град.

На 10 май дегустационният ден ще бъде от 14 до 19 ч., на 11 май - от 11 до ч., а на 12 май - от 11 до 18 ч. Локациите, в които ще се дегустира вино и гурме продукти, са: Галерия „Енчо Пиронков”, Къща „Нишанян“ /нова локация/, Резиденция „Тракарт“, Къща „Бирдас“, Аптека „Хипократ“, Експозиция „Георги Божилов - Слона”, Галерия „Златю Бояджиев”, Галерия Андромеда Арт, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща „Хиндлиян“, къща „Георгиади”, къща „Недкович“, къщата на Иван Черноземски, „Данчовата къща“ и Хотел „Бел Вил“.