"Предизборна заигравка с хляба" – така от Сдружението за модерна търговия обясниха решението на Народното събрание да сложи таван от 15% на надценката на хляба. Решението за налагане таван на надценката за хляба беше прието в последните работни дни на Народното събрание, заедно с удължаване срока на нулевото ДДС. Търговци и производители поискаха президентът да наложи вето на решението, защото ги поставя в неизгодна позиция, а най-потърпевш ще се окаже крайният потребител, пише БНТ. 

Таванът на ставката е за три от най-продаваните видове хляб в страната – бял, "Добруджа" и типов. Търговци и производители реагираха остро, тъй като не е бил направен предварителен икономически анализ и разчет на предложението. Според тях ще бъде много трудно да се отчете административната работата при продуктите с ограничена надценка.

"Как ще отделиш разходите в горивото, на тока, на газта при печене, като печеш примерно днеска 1000 хляба. Едните са с данък, другите без данък, без печалба, едните с по-малка, другите с по-висока. После в колата като се товарят, разходът как ще го разделиш на колко хляба. Това просто е една много голяма бумащина, една голяма разправия, която ще води до отделно счетоводство вътре във всяка фирма", казва Димитър Бакалов. 

Проблем, според производители, ще има и при отразяването на печалбата в годишните данъчни декларации, цената на хляба ще остане същата.

От Сдружението за модерна търговия настояват президентът Румен Радев да наложи вето на решението и то да бъде преразгледано.

"Да пипаш хляба предизборно през Закона за хазарта. Буквално с предложения, писани на коляно и без да се позоваваш на данни нито на Статистическия институт, нито някакви предварителни разчети и оценки на въздействието е вредно". Така определи ситуацията Доника Ризова, Сдружение за модерна търговия.

От Сдружението припомнят, че редица други европейски страни са се опитали да приложат тази мярка, но Европейската комисия реагира изключително остро срещу подобни регулации, а мярката само по себе си не дава резултати.