На 91-годишна възраст си е отишъл видният български хореограф, балетен режисьор и педагог проф. Петър Луканов, съобщиха от Музикалния театър „Стефан Македонски”.

Именно на сцената на Музикалния театър той създава балета „Карлсон и дребосъчето“ по музика на Юрий Тер Осиков, танцовата импресия „Сътворение, смърт и примирение“ по музика на Иван Спасов.

В музикалния театър са представени и хореографиите на музикалната драма „Грамада“ – музика Александър Танев, комичната опера „Хъшове“ по музика на Виктор Райчев и мюзикъла „Искам да летя“ – по музика на Жул Леви. 

Проф. Петър Луканов е дългогодишен солист, хореограф-постановчик и педагог, създател е на повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и е автор на танцовите фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските оперни театри.

Професионалният му път започва в Русе като артист-балетист. Възпитаник е на именития руски балетист, хореограф и балетен педагог Леонид Лавровски, при когото завършва Балетна режисура в Москва. Творческата и административна ангажираност на проф. Петър Луканов през следващите години е свързана с работа като балетмайстор-постановчик в Софийската народна опера, директор и художествен ръководител на отдел „Класически танци“ в Държавното хореографско училище –София, директор на балета на Националната опера – София.

По негова инициатива и подготвена от него учебна програма през 1994 година са разкрита и специалностите „Балетна педагогика“ и „Балетна режисура“ в АМТИИ – Пловдив, където преподава дисциплините: „Композиция на класическия танц“, „Балетна режисура“ и „История на балета“. Бил е ръководител на катедра „Хореография“ (1989 – 1999 г.), заместник-ректор на Академията (1993 – 1999 г.) и временно изпълняващ длъжността „Ректор“.

Проф. Петър Луканов е реализирал множество постановки в редица български оперни театри в България и света и е носител е на Орден „Стара планина“, Златна и Кристална лира на СМДТ и на Награда за съвременна хореография от Международния балетен конкурс във Варна.

Поклонението е на 12 май, неделя, от 12:00 ч. във фоайето на Софийската опера и балет и от 14:30 ч в храм „Света София”. 

Екипът на TrafficNews изказва съболезнования на близките му!