Разследването по случая с малтретираното 5-годишно  дете от Пловдив е на финалната права, а обвинителният акт срещу Петър Чернев вече не е работен и обвиненията в него нараснаха с нови три - за изтезание, държане на наркотични вещества и закана в условията на домашно насилие. Към този момент картината доста отговаря на сравнението, което направи прокурор от Окръжна прокуратура. На предходно заседание той сравни делото с "Кутията на Пандора"- всеки път излизат нови и нови обвинения за Чернев.

Случката, която потресе цяла България, стана достояние за обществото в началото на годината. Първият получен сигнал за насилие над детето е бил подаден на 9-ти януари тази година от леля му. Тя забелязала притеснителна рана на главата на детето, за която очевидно не са били взимани адекватни мерки от страна на майката и гаджето й. До тази дата не е имало сигнали до абсолютно никоя институция. 5-годишният Адриан е посещавал детска градина и социална услуга - логопед и психолог, но изненадващо преди всичко да стане ясно, е спрял да ходи. След въпросния сигнал и посещение на полиция в дома им, Районна прокуратура привлече като обвиняеми 35-годишната майка Стела Алексиева и 35-годишният пастрок Петър Чернев, защото като извършители и в съучастие, в условията на домашно насилие, са причинили на момченцето средна телесна повреда, довела до обезобразяване на главата- голяма рана и разстройство на здравето, както и временна опасност за живота.

На предходни заседания стана ясно, че Чернев има обвинения за това, че 5-годишното дете е принуждавано да прави неща против волята си. По данни на прокуратурата в мобилния телефон на обвиняемия  бяха открити видеоклипове, на които детето и той са голи в жилището, където живеят, а на кадрите се виждат брутални неща. На всеки запис Чернев е обявявал коя е датата на заснемане и какви ще бъдат действията в идните дни, които ще предприема . Държавното обвинение заяви, че на част от клиповете детето е унижавано, а по тялото и главата му налагани брутални удари.

Прокуратурата иска майката на битото дете в Пловдив да бъде задържана, пастрокът обжалва ареста сиДелото за повторното разглеждане на мярката за неотклонение на двамата е утре в Окръжен съд – Пловдив

Пастрокът заснемал голи видеа с малтретираното дете в Пловдив, биел го и го унижавалСъдът остави обвиняемия в ареста, а майката е пусната с мярка "подписка"

След това малолетното дете претърпя операция за възстановяване и бе предадено на баща му, за да се грижи за него.

4 месеца по-късно, майката на детето Стела Алексиева е с лека мярка за неотклонение, а Чернев е задържан под стража. Днес той направи опит да излезе на свобода и обжалва първото решение на съда. В съдебната зала този път присъстваше и баща му, като припомняме, че майката на Петър е проф. Надя Чернева, която е била зам.-ректор на Пловдивския университет, а след изтичането на мандата тя оглавявала Аудио-визуалния център в висшето учебно заведение. Именно там бил назначен на работа и синът й. В хода на заседанието, държавното обвинение представи пред магистратите постановление за привличане на обвиняем с добавени още три престъпни деяния спрямо Чернев, като заяви, че ще бъде предявено при първа възможност.

Защитата на Чернев, адвокат Йордан Давчев,  пожела това постановление да не бъде прието, защото не е подписано от него и обвиняемия. Той посочи, че за него всички обвинения са абсурдни  и правно са необосновани.  По думите му, обвиненията на прокуратурата не отговарят на истината.

Той представи резултата от извършената медицинска екпертиза на детето. Тя сочи, че ужасната рана на детето не е от химическо увреждане, направена с твърд предмет или с термично изгаряне. Именно затова Давчев отрече тезата на прокуратурата, че  детето е било изгорено по главата с ютия съзнателно от един от двамата.  „Резултата от експертизата изцяло потвърждава тезата на обвиняемите , че детето си е пуснало от душа много гореща вода на главата. В делото има доста противоречиви доказателства, защото видно от първия разпит на майката Стела Алексиева, същата прави признания, че лично тя е допуснала детето да пусне крана на топлата вода и да се изгори. В следващ момент, същата развива версия , че това го е извършил моят доверител, който уж е бил с него в банята”, заяви по делото юристът.

Според него тази версия се изгражда заради това,че в момента Алексиева води гражданско дело за попечителство над детето и иска да прехвърли вината на Чернев и да спечели делото. Давчев представи в пледоарията си и други доводи, с които твърди, че невниманието на Стела и неадекватното лечение са довели 5-годишното до това състояние, а Чернев не е замесен в това.

„Това е причиняване на изгаряне по непредпазливост , поради недостатъчно наблюдаване на малолетното дете. Впоследствие обвиняемата Стела е пренебрегнала раната и неправилното лечение и липсата на адекватност е довело до усложнение. Ако майката го беше лекувала нормално, най-вероятно това производство нямаше да съществува”,завърши адвокатът.

Относно установените видеоклипове в телефона на Чернев, адвокатът не коментира нищо. Бащата на Чернев заяви, че синът му се е грижил повече за 5-годишното, отколкото майка му. По думите му това, което се е случило на сина му, не го пожелава на никого.

Въпреки дългата пледоария от страна на Чернев и адвокат Давчев, съдията прие постановлението за привличане на обвиняем, което по-рано бе представено от държавното обвинение и потвърди ареста на Петър Чернев. Според Районен съд- Пловдив това е най-адекватната мярка , която трябва да се вземе спрямо обвиняемия към този момент.

До дни: 5-годишното малтретирано дете и баща му ще заживеят в ГерманияТова заяви пред медията ни адвокатът на детето Васил Попов